[1/8-finale] Uitslag Spanje - Portugal

Spanje is het laatste land, dat zich voor de kwartfinale van het WK voetbal heeft gekwalificeerd. De selectie van bondscoach Vicente del Bosque won met 1-0 van Portugal. De enige treffer van het duel werd in de tweede helft door David Villa gemaakt.

De wedstrijd begon voor beide landen prima. Spanje kreeg via Fernando Torres en Villa al een aantal goede kansen. Voor Portugal kwam Hugo Almeida in scoringspositie. In alledrie de gevallen was de doelman echter het eindpunt. De Spanjaarden oogden in de beginfase in elk geval feller dan hun opponent, waardoor Eduardo het meeste werk voor zijn kiezen kreeg. Torres kreeg al snel zijn tweede kans, nadat een corner kort werd genomen. De aanvaller twijfelde geen moment en schoot maar net over het doel van de Portugezen.

Torres bleef ook daarna een goed aanspeelpunt in de Spaanse ploeg, maar wist de verdediging van Portugal nog niet te verschalken. Aan de andere kant was het echter Tiago, die dichtbij een treffer was. De middenvelder schoot hard op doel en bezorgde Iker Casillas even wat spanning. De Spaanse keeper bleef echter koel en wist de bal in tweede instantie over te tikken. Na bijna een half uur spelen kreeg Portugal een vrije trap. Cristiano Ronaldo ging achter de bal staan en bezorgde de Spaanse doelman vervolgens een hoop werk. Het gewilde doelpunt werd echter nog niet gemaakt. Aan de andere kant was het Villa, die de bal op het dak van het doel legde.

Spanje bleef in elk geval in de eerste helft domineren, waar Portugal een afwachtende houding had aangenomen. Toch waren de Portugezen aan het einde van de eerste helft nog dichtbij een treffer. Almeida zag zijn kopbal echter doel missen. In de slotfase van het eerste bedrijf had Simão een vrije doortocht naar Casillas, maar de Spaanse doelman stond goed op te letten en was eerder bij de bal dan de middenvelder.

Spanje begon de tweede helft, zoals het de eerste helft was geëindigd. De ploeg probeerde de defensie van Portugal te passeren, waar de Portugezen op een countermogelijkheid loerden. Toch was het Portugal, dat bijna op voorsprong stond. Almeida zette Gerard Piqué te kijk, waarna de voorzet via Carlos Puyol bijna in het doel belandde. Ook daarna bleef Portugal wat sterker dan de Spaanse ploeg, dat even wat slordiger was. Invaller Fernando Llorente, die voor Torres in de ploeg kwam, kreeg na enkele minuten al een enorme kans op de voorsprong, maar kopte op keeper Eduardo. Vlak daarna was het Villa, die het eens van afstand probeerde, maar ook hij wist het doel niet te vinden.

Na een uur spelen kwam Spanje verdiend op voorsprong door een doelpunt van Villa. Na een fraaie combinatie in de kleine ruimte wist de aanvaller succesvol af te ronden, maar had daar wel twee kansen voor nodig. Het doelpunt leek ervoor te zorgen dat Spanje de regie weer in handen kreeg. Zo had Sergio Ramos de voorsprong voor de Spanjaarden zomaar kunnen verdubbelen, maar de verdediger miste het doel op een haartje.

Een kwartier voor tijd probeerde Villa het eens van afstand, maar stuitte op de vuisten van Eduardo. Even daarvoor kwam Danny goed door via de linkerzijde, maar werd tegengehouden door Puyol. In de slotfase leek Portugal niet aan een slotoffensief te denken, waardoor Spanje de bal in een rustig tempo rond bleef tikken. De Portugezen vertoonden nog wel een paar stuiptrekkingen. Dit was echter niet overtuigend genoeg om de Spanjaarden op de knieën te krijgen. Spanje was nog wel dichtbij een verdubbeling van de voorsprong. Llorente zag zijn kopbal maar net naast gaan.

Portugal beëindigde het duel overigens met tien man, nadat Ricardo Costa van het veld werd gestuurd. De verdediger gebruikte zijn elleboog namelijk, waarna arbiter Baldassi resoluut de rode kaart trok.