[Finale] Spanje klopt Nederland en is wereldkampioen

Spanje is de nieuwe wereldkampioen voetbal geworden. In de finale klopte het na een verlenging Nederland met 1-0.

Beide teams begonnen in de verwachte opstelling. Bij Nederland keren Gregory van der Wiel en Nigel de Jong terug van een schorsing, bij Spanje krijgt Pedro wederom de voorkeur boven Fernando Torres. De eerste goede mogelijkheid was na 5 minuten voor Spanje. Na een vrije trap van Xavi kon Ramos inkoppen, maar de bal werd gekeerd door Maarten Stekelenburg.

Spanje bleef in de openingsfase de gevaarlijkste ploeg. Na een voorzet van Ramos werkte Heitinga de bal over. De corner die volgde kwam een kans voor Xavi uit, maar die schoot in het zijnet. Nederland kwam langzaam beter in het spel, maar echte kansen waren er niet. Een vrije trap van Sneijder die recht op Cassilas af ging was het enige schot op doel. Het spel werd harder, wat ertoe leidde dat er na 22 minuten al vier gele kaarten waren gevallen.

Bij een lichte blessure van Puyol werd de bal over de zijlijn gespeeld. Toen Van Persie de bal wilde teruggeven stuiterde deze zo hard op het veld dat die er nog bijna in ging. Cassilas kon de bal tot een corner tikken, maar die hoekschop werd keurig aan de Spanjaarden teruggegeven. De beste Nederlandse mogelijkheid kwam in de blessuretijd van de eerste helft, maar een schot van Robben werd simpel gestopt door Cassilas. Beide teams gingen daardoor met 0-0 de rust in.

In de 55e minuut kreeg Spanje een vrije trap op ongeveer 20 meter van het doel, maar de bal genomen door Xavi ging ruim naast. Bovendien kreeg Van Bronckhorst voor een lichte overtreding een gele kaart. Iets later kreeg ook Heitinga geel, waardoor de teller aan Nederlandse kant al op 5 kaarten kwam. Robben kreeg een enorme mogelijkheid toen hij alleen op Casillas af liep, maar schoot de bal via de keeper naast.

De Spanjaarden kregen even later ook een goede mogelijkheid, na slecht verdedigen van Heitinga kwam de bal voor de voeten van Villa, maar die kreeg de bal er ook niet in. De Spanjaarden hadden kleine mogelijkheden, onder meer via een vrije trap, maar die bal ging hoog over. Ramos kon uit een corner vrij inkoppen, maar ook deze bal ging over. In de 82e minuut kon Robben wederom op de keeper aflopen, nu met de Spanjaarden vlak achter zich, maar wederom stuitte hij op Casillas.

Ook in de slotfase van de wedstrijd werd niet meer gescoord, waardoor de stand na 90 minuten nog steeds 0-0 was. Een verlenging werd daardoor noodzakelijk. In de vierde minuut van de verlenging ging Fàbregas alleen op het Nederlandse doel af, maar de bal werd gekeerd door Stekelenburg. Een minuut later kreeg Nederland een mogelijkheid uit een corner, maar Mathijssen kopte net over. Iniesta leek op een mogelijkheid af te gaan, maar de bal werd goed verdedigd door Van Bronckhorst.

Vlak voor het einde van de eerste helft van de verlenging kwam er een einde aan de carrière van Giovanni van Bronckhorst. Hij werd vervangen door Edson Braafheid. Toen Xavi wederom dreigde door te breken moest Heitinga ingrijpen. Hij kreeg geel en omdat hij al geel had moest Heitinga er met rood vanaf.

Toch was Nederland nog redelijk dicht bij een doelpunt. Een vrije trap van Sneijder werd van richting veranderd en ging net naast. De corner waar Nederland recht op had werd niet gegeven. Vlak daarna gaf Iniesta de genadeklap toen hij de 1-0 maakte. Een slotoffensief van Nederland had geen zin meer, er werd niet meer gescoord. Spanje is daardoor de nieuwe wereldkampioen.