[Tour] De etappe van vandaag

Vandaag staat de laatste bergrit van de Tour de France op het programma, welke we eigenlijk toch ook wel de koninginnenrit mogen noemen. Met twee klimmen van de eerste categorie en de finish op de Tourmalet, belooft het een mooie afsluiting van de Pyreneeën te worden.

Pau
Pau is een erg bekende plaats in de Tour de France. Al 63 keer eerder in de historie deed de Tour de stad in de Pyreneeën aan. Net als de laatste twee keer dat de stad werd aangedaan is er dit jaar een aankomst, een rustdag en een start van een etappe in Pau.

Col du Tourmalet
Het wordt pas de tweede finish voor de Tour de France op de Tourmalet, die honderd jaar geleden voor het eerst in het programma was opgenomen. In 1974 won de Fransman Jean Piere Danguillaume bovenop de 2.115 meter hoge berg.

In totaal is de berg al 73 keer eerder beklommen in de Tour de France. Ook in de winter wordt de berg vaak beklommen, maar dan om er later weer vanaf te skiën of te snowboarden. De berg kent 100 kilometer aan pistes, waarmee het de grootste skiresort is in de Franse Pyreneeën.

Etappebeschrijving
Het begin van de etappe loopt al wat op en af, maar zonder echte bergen. Die komen pas na 56 kilometer, als de Col de Marie-Blanque wordt beklommen. De klim is 9,3 kilometer lang en kent een stijgingspercentage van 7,6%. De klim is er één van de eerste categorie, net als de klim die volgt; de Col du Soulor.

De top van de Col du Soulor ligt op 56,5 kilometer van de finish en is 11,9 kilometer lang à 7,8%. Hierna volgt een afdaling en een vallei naar de voet van de Col du Tourmalet. Vanaf 18,6 kilometer van de streep begint de klim, die 7,5% als stijgingspercentage kent. Het begint nog vrij rustig met een kilometer aan vier procent, maar daarna wordt het toch lastiger voor de renners. Zo zijn er geregeld percentages van gemiddeld negen procent in de klim.

Het zwaartepunt ligt eigenlijk in de laatste 5 kilometers van de klim, die na twee en een halve week Tour de France zeker slachtoffers zullen opleveren. De laatste anderhalve kilometer is gemiddeld negen procent stijl. Er zal ongetwijfeld een grote favoriet willen winnen, want niemand zal zomaar een vluchter met de winst willen laten strijken op deze mythische berg.

 

Profiel

Profiel slotklim


Algemeen klassement na de zestiende etappe

# Naam ploeg tijd
1 Alberto Contador (Spa) Astana 78.29,10
2 Andy Schleck (Lux) Saxo Bank + 0,08
3 Samuel Sánchez (Spa) Euskaltel + 2,00
4 Denis Menchov (Rus) Rabobank + 2,13
5 Jurgen v.d. Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto + 3,39
6 Robert Gesink
Rabobank + 5,01
7 Levi Leipheimer (VS)
RadioShack + 5,25
8 Joaquim Rodríguez (Spa) Katusha + 5,45
9 Alexandre Vinokourov (Rus) Astana + 7,12
10 Ryder Hesjedal (Can) Garmin + 7,51
56 Koos Moerenhout Rabobank + 1:27,50


FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Contador
**** Schleck
*** Menchov
** Sanchez
* Van den Broeck, Gesink