[Tour] De etappe van vandaag

Vandaag wordt de twintigste en laatste etappe verreden in de Tour de France. Het klassement is in zijn plooi gevallen en het enige interessante wat nog rest is de strijd om de groene trui. Op de Champs-Élysées in Parijs zal er worden gesprint om de dagzege en om de meest begeerde trui onder de sprinters.

Longjumeau
Longjemeau mag voor het eerst de Tour de France begroeten. Het stadje kent net iets meer dan 21.000 inwoners en ligt twintig kilometer van Parijs.

Parijs
Parijs, de Lichtstad, is de traditionele finishplaats van de Tour de France. Er wordt nu al voor het 35e jaar op rij op de Champs-Élysées gefinisht, waarvan veel etappes in een sprint eindigden.

De meest memorabele finish was echter in 1989 toen Laurent Fignon en Greg LeMond in een tijdrit moesten uitmaken wie de Tour de France zou gaan winnen. Het werd uiteindelijk een secondenspel, waarin LeMond aan het langste eind trok. Het verschil in het klassement was slechts acht seconden, het kleinste verschil tussen de nummers één en twee ooit.


Etappebeschrijving
De slotrit heeft de laatste jaren een zelfde verloop. Het eerste deel wordt meestal gebruikt voor grappen en grollen op de fiets, waarna er in Parijs op het parcours hard gekoerst zal gaan worden. Dit zal dit jaar niet anders zijn.

Er is dit jaar gekozen voor een relatief korte slotrit, waardoor Parijs al snel bereikt zal worden en dus eerder gekoerst zal gaan worden. Uiteindelijk zal het waarschijnlijk dus gaan uitdraaien op een massasprint. Mark Cavendish was vorig jaar de winnaar van de slotrit.

Profiel


Algemeen klassement na de negentiende etappe

# Naam ploeg tijd
1 Alberto Contador (Spa) Astana 89.16,27
2 Andy Schleck (Lux) Saxo Bank + 0,39
3 Denis Menchov (Rus) Rabobank + 2,01
4 Samuel Sánchez (Spa) Euskaltel + 3,40
5 Jurgen v.d. Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto + 6,54
6 Robert Gesink
Rabobank + 9,31
7 Ryder Hesjedal (Can) Garmin + 10,15
8 Joaquim Rodríguez (Spa) Katusha + 11,37
9 Roman Kreuziger (Tsj) Liquigas + 11,54
10 Chris Horner (VS) RadioShack + 12,02
52 Koos Moerenhout Rabobank + 1:40,45


FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Cavendish
* Dean, Rojas, Freire, Petacchi, McEwen, Freire, Ciolek, Hushovd, Boasson Hagen