Mannen en vrouwen Jong Oranje Europees kampioen hockey

Nederland heeft bij zowel de mannen als de vrouwen de Europese hockeytitel onder 21 jaar gewonnen. De mannen versloegen in Polen in de finale België met 4-1.  De dames waren in Lille in de finale met 4-1 te sterk voor Engeland.

Bij de mannen begon de ploeg van Max Caldas direct al een stuk sterker dan de dag ervoor in de halve finale tegen Engeland (3-1). Oranje dicteerde het grootste deel van de wedstrijd met mooi combinatiespel en pakte verdiend de Europese titel.

De tweede goede kans voor Nederland werd benut door Roel Bovendeert. De fanatieke rechtsvoor verlengde de bal al glijdend hoog het doel in. Vijf minuten later was het al 2-0. Na opnieuw een goede aanval over meerdere schijven werd de vrijstaande Jelle Galema gevonden, die de hoek voor het uitkiezen had.

Ook daarna ging Jong Oranje door met aanvallen. Aan het begin van de tweede helft kreeg Lukas Siebinga een opgelegde kans, na goed werk van Mirco Pruijser en Jelle Galema, maar van dichtbij werd gemist. De Belgen kwamen daarop terug tot 2-1 via topscorer Tom Boon. Zijn gevreesde corner bleek dit keer ook voor Nederland te machtig.

Oranje liet zich niet van de wijs brengen en verstoorde het momentum van de Belgen uitstekend. Al vroeg werd er druk gezet, waardoor de Rode Duivels al snel in paniek raakten. Een periode zonder grote kansen werd twaalf minuten voor tijd onderbroken door Jan Willem Buissant. De Oranje-captain drong met een gelukje de Belgische cirkel binnen, maar stuitte op doelman Amaury Timmermans.

Met wat wanhoopspogingen probeerde België het nog in de laatste minuten, maar zonder succes. Een uitbraak van Lukas Siebinga werd vervolgens door de Belgische keeper onreglementair gekeerd, een gele kaart volgde en een strafcorner. Met een veldspeler in het doel werd de corner gestopt, maar met de voet. Strafbal. Jan Willem Buissant sloeg hard en laag raak, langs de machteloze inval-doelman Tom Boon. Toen kon het feestje alvast gevierd worden. De Europese titel is binnen. Björn Kellerman maakte er twee minuten voor tijd ook nog 4-1 van.

Nederland - België 4-1 (2-0)
23. 1-0 Bovendeert
28. 2-0 Galema
43. 2-1 Boon (sc)
65. 3-1 Buissant (sb)
68. 4-1 Kellerman

Bij de dames was de kans op onderschatting naar eigen zeggen groot, maar de vrouwen van Jong Oranje lieten daar niets van merken. In de finale van het Europees Kampioenschap in Lille versloeg het team van bondscoach Sjoerd Marijne in opperste concentratie Engeland met 4-1. De ploeg is de beste van Europa.

De Engelse speelsters versloegen in de halve finale na verlenging en strafballen Duitsland. Tegen Oranje was er geen moment sprake van een ophanden zijnde verrassing. Vanaf minuut één domineerden de Nederlandse hockeysters.

In de zevende minuut legde Caia van Maasakker voor de eerste keer aan voor de strafcorner. De bal verdween hoog in de hoek van de goal. Niet veel later bewees Willemijn Willemse dat ook velddoelpunten tot het repertoire van Jong Oranje horen. Na een pass in de cirkel van Lieke Hulsen sloeg de speelster van Oranje Zwart de bal hoog in het doel.

In het begin van de tweede helft staken opeens zenuwen de kop op in de ploeg van Marijne. De zesde strafcorner op rij bood uitkomst. Hoewel Van Maasakker nog miste, reageerde Malou Pheninckx attent en maakte de 3-0 uit een tip-inn. Het lukte de Engelsen niet een vuist te maken tegen Nederland. De 4-0 werd een kwestie van wachten.

Die kwam uiteindelijk na een uur spelen. Roos Drost passte de bal in de cirkel naar Marlies Verbruggen die bij de tweede paal binnen schoot. In de eindfase vonden de Engelse speelsters een laatste beetje kracht. Na een verdedigingsfout van Van Maasakker kon Harriet Pearce profiteren en solo richting keeper rennen. Om te redden wat er te redden viel, achtervolgde Van Maasakker haar tegenstander, met een overtreding, een gele kaart en een strafbal tegen, als gevolg. Met nog twee minuten op de klok wist Nederland dat een 4-1 stand geen bedreiging meer vormde voor de Europese titel.

Nederland – Engeland 4-1 (2-0)
7. 1-0 Caia van Maasakker (sc)
15. 2-0 Willemijn Willemse
45. 3-0 Malou Pheninckx
61. 4-0 Marlies Verbruggen
68. 4-1 Harriet Pearce (sb)