'Geen wetten aangepast voor de FIFA'

De afgelopen dagen is er in Nederland en België veel ophef geweest over de eisen waaraan beide landen moeten voldoen bij organisatie van het Wereldkampioenschap voetbal in 2018. François Colin, woordvoerder van de Nederlands-Belgische kandidatuur, heeft nu hier voor het eerst op gereageerd.

De ophef ontstond toen bleek dat in het bidbook onder meer staat dat de FIFA geen belastingen en btw hoeven te betalen en dat de FIFA-medewerkers een aparte rijstrook op de snelwegen zouden krijgen. In een straal van twee kilometer rond de WK-stadions zou ook alle reclame moeten worden weggehaald of overgeplakt. Er zou enkel plaats zijn voor officiële FIFA-sponsors. Colin reageert nu op volgens hem "misverstanden en onjuiste feiten."

Hij wijst erop dat de FIFA onder het Zwitserse belastingstelsel valt en dus geen tweede keer belastingen hoeft te betalen in het organiserende land. "En btw is helemaal geen discussiepunt, omdat altijd al buitenlandse organisaties deze in Nederland en België kunnen terugvorderen of verrekenen. Alleen voor de btw over de kaartverkoop is een uitzondering gemaakt."

Ook de ophef dat binnen een straal van twee kilometer rond de stadions alleen reclame gemaakt mag worden voor sponsors van de FIFA klopt niet. Dit zou alleen gelden voor reclame op publieke borden en plaatsen.  "Winkels en cafés binnen de stadioncirkel hoeven zich niet aan te passen en kunnen verkopen wat zij altijd verkopen."

"De garanties die de FIFA vraagt zijn helemaal niet onredelijk of onlogisch", stelt Colin. "Zij heeft de rechten van het grootste sportevenement ter wereld en natuurlijk moeten zij deze beschermen. Van aparte rijstroken voor FIFA-medewerkers is volgens Colin helemaal geen sprake. "Wel is het zo dat bussen van spelers, scheidsrechters en wedstrijdofficials 'op een soepele manier door het verkeer worden geloodst'. Dat is gebruikelijk."

Tot slot wijst Colin erop dat organisatie van het WK de schatkist 300 miljoen tot 1,5 miljard euro kan opleveren. Op 2 december valt de beslissing. Naast Nederland/België zijn Engeland, Rusland en Spanje/Portugal de kandidaten.