[CL] Uitslag Ajax - Dynamo Kiev

Ajax heeft zich ten koste van Dynamo Kiev geplaatst voor de Champions League. Makkelijk ging het niet voor de Amsterdammers, maar dankzij goals van Luis Suárez en Mounir El Hamdaoui wist de ploeg met 2-1 te winnen, wat gezien het 1-1 resultaat in Kiev voldoende was.

Ajax trad in de returnwedstrijd tegen Dynamo Kiev aan zonder de geschorste Vurnon Anita, terwijl de ploeg uit Oekraïne het zonder Betão en Leandro Almeida moest stellen. Het eerste kansje was na twee minuten voor Roman Eremenko, maar Maarten Stekelenburg redde eenvoudig op het schot uit de tweede lijn. In de beginfase van de wedstrijd waren de Oekraïners meer in balbezit dan Ajax dat zoekende was.

Na een kwartier spelen kwam Ajax beter in het spel, al bleef het lastig om gaten te vinden in de linies van de goed spelende ploeg uit Kiev. Na twintig minuten was er een vrije schietkans in het strafschopgebied voor Oleg Gusev, maar hij vond Stekelenburg op zijn pad. Het eerste schot van Ajax kwam pas na 25 minuten toen Luis Suárez maar net naast schoot.

Kiev kreeg na ruim een half uur spelen via Andriy Yarmolenko wederom een goede kans, maar Stekelenburg bewees zijn status door ook deze kopbal op wonderlijke wijze uit het doel te houden. Ajax bleef slordig met de eindpass, maar na bijna veertig minuten kreeg Mounir el Hamdaoui de eerste grote kans voor Ajax na goed doorzetten van Suárez, maar hij raakte de bal niet goed, waardoor de mogelijkheid verloren ging. Na 43 minuten werd het tegen de verhouding in 1-0. Jan Vertonghen nam een vrije trap die in de muur kwam, maar Suárez lette goed op, omspeelde de keeper en zette Ajax op voorsprong.

Na rust was het Ajax dat gevaarlijker was. De eerste grote kans kwam van Ajax middels een vrije trap van Suárez, maar de keeper van Dynamo Maksym Koval redde de bal uit de kruising. Ajax kreeg meer mogelijkheden, terwijl Dynamo verder terug moest. Ondertussen gingen vele spelers op de bon, waardoor zij de eerste wedstrijd van het mogelijke vervolg in Europa zullen missen.

Het spel golfde in de tweede helft op en neer, maar grote kansen leverde dit niet op. Met Miralem Sulejmani in het veld voor de tegenvallende Eriksen kreeg Ajax meer elan en dit betaalde zich een kwartier voor tijd uit doordat de Serviër de bal panklaar neerlegde voor El Hamdaoui die eenvoudig binnen kon tikken.

Ajax ging door met aanvallen, maar het was Kiev dat zes minuten voor tijd een penalty kreeg doordat Ninkovic over het been van Vertonghen viel. Shevchenko was ervaren genoeg om deze buitenkans te benutten. Ondanks aandringen van de Oekraïners bleef het 2-1, waarmee Ajax zich plaatst voor de Champions League.

AFC Ajax

2 - 1

Dynamo Kiev

43' Suarez
 75' El Hamdaoui
   84' Shevchenko (pen)

Gele kaart: Suarez, Vertonghen, Alderweireld (AFC Ajax), Vukojevic, Silva, Gusev, Shevchenko, Eremenko (Dynamo Kiev)

Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 50.249
Arbiter: Undiano (Spa)