[EL] Uitslag FC Utrecht - Steaua Boekarest

Vanavond om 19:00 uur trapten FC Utrecht en het Roemeense Steaua Boekarest in de Galgenwaard af in het kader van de Europa League. De wedstrijd eindigde in een gelijkspel; 1-1. Edouard Duplan zette de thuisploeg nog op voorsprong, maar Alje Schut kopte uit een hoekschop van Steaua de gelijkmaker in eigen doel.

De wedstrijd was voor FC Utrechter Mihai Neşu een weerzien met de club waar hij jarenlang voor uitkwam. In de opstelling van FC Utrecht zaten weinig verrassingen. Enige afwezige in de basis was Jakob Lensky. De middenvelder is geblesseerd en werd vervangen door Gianluca Nijholt. Steaua Boekarest miste spits Pantelis Kapetanos. Hij kreeg in het vorige duel met Napoli een rode kaart wegens een slaande beweging en is dus geschorst.

Beide ploegen begonnen voorzichtig aan het duel. FC Utrecht had in de eerste minuten iets meer balbezit, maar meer dan een schotje van Mulenga leverde het niet op. Na twaalf minuten kreeg Mulenga een grotere mogelijkheid om te scoren. De bal kwam vanuit een corner voor de voeten van de Zambiaan, maar hij schoot de bal van dichtbij hoog over het doel. Na ruim een kwartier spelen, kwam Staeau steeds beter in de wedstrijd. Linksachter Latovlevici probeerde het eens van afstand en de zwabberende bal werd met moeite gepareerd door keeper Vorm.

Na 25 minuten spelen brak FC Utrecht uit en de prima vloeiende aanval belandde uiteindelijk op de rechterkant in de voeten van de opkomende Cornelisse. Hij haalde de trekker over en zijn schot spatte uiteen op de paal. Een aanval daarop kreeg Van Wolfswinkel de bal aangespeeld en vanuit een moeilijke hoek maakte hij het met een hard laag schot de Roemeense doelman nog knap lastig. Na een half uur spelen kreeg ook Duplan een goede mogelijkheid de score te openen. Na een combinatie met Mertens kreeg hij de bal randje zestien terug en hij schoot de bal net voorlangs het vijandelijke doel. Kort voor rust ging de Roemeense verdediging in de fout. Van Wolfswinkel onderschepte een slechte pass van een Roemeense verdediger, maar wist het buitenkansje niet te benutten. Dit was tevens het laatste wapenfeit voor rust.

Direct na rust zocht FC Utrecht meteen de aanval en dit resulteerde al snel in een kans voor opnieuw Mulenga. De Afrikaan kwam echter een teenlengte tekort om voor direct gevaar te stichten. Korte tijd later kreeg Utrecht een corner en daaruit werd de ploeg van trainer Du Chatinier opnieuw gevaarlijk. Nijholt schoot vanaf de zestien op doel en de bal werd met moeite gepareerd door keeper Tatarusanu. Een aanval erop leek Van Wolfswinkel dan toch de openingstreffer te scoren, maar de glaszuivere treffer werd onterecht afgekeurd wegens buitenspel. De Utrechters bleven aanvallen, maar de Roemeense verdediging wist nog altijd de nul te houden.

De Utrechtse storm leek te gaan liggen, maar opeens wist Duplan na slecht uitverdedigen van Steaua de bal in de verre hoek te liften. Daarmee scoorde hij het eerste doelpunt voor Utrecht in de Europa League. Steaua ging vervolgens op zoek naar de gelijkmaker, maar de verdediging van de Utrechters stond als een huis. Ruim een kwartier voor tijd leek Mertens een werelddoelpunt te maken. Vanaf grote afstand zag hij de Roemeense keeper ver voor zijn doel staan en de Belg probeerde de bal over hem heen te stiften. De keeper kon ternauwernood redden. Uit de corner die volgde, kopte Schut maar net over.

Toch kwam Steaua tegen de verhouding in op gelijke hoogte. Uit een hoekschop werkte Schut de bal met zijn hoofd achter zijn eigen keeper. Naarmate het einde naderde, werden de Roemenen gevaarlijker, maar dankzij goed optreden van de Utrechtse verdediging bleef de schade beperkt. In de laatste minuten van de wedstrijd drong Utrecht nog eens aan en kon de winst binnenslepen danzij Mulenga. De Zambiaanse spits schoot van erg dichtbij op doel, maar keeper Tatarusanu redde met een knappe reflex. Daardoor werd de puntendeling een feit.