[EL] Uitslag Anderlecht - Ajax

Vanavond stond in de tweede ronde van de Europa League de eerste ontmoeting tussen Anderlecht en Ajax Amsterdam op het programma. Volgende week donderdag vindt de return in Amsterdam plaats. Hieronder het verslag en de karakteristieken.

Ajax staat na vanavond met anderhalf been in de achtste finales van de Europa League. Op bezoek bij RSC Anderlecht won de formatie van trainer Frank de Boer ruim met 0-3. Toby Alderweireld, Cristian Eriksen en Mounir el Hamdaoui scoorden voor de Amsterdammers.

In de eerste helft werd er in een hoog tempo gespeeld, maar werden aan beide kanten ook veel fouten gemaakt. Dit resulteerde in een boeiende eerste helft, waarin Anderlecht de betere kansen kreeg. Lukaku, Suarez, Boussoufa en Kanu stuitten echter constant op de uitstekend keepende Stekelenburg.

Nadat El Hamdaoui en Sulejmani kansen misten voor Ajax, was het na ruim een half uur spelen toch raak. Uit een goed genomen hoekschop van Eriksen wist Alderweireld geheel vrij de bal achter Anderlecht-doelman Proto te koppen.

In de tweede helft startte Ajax overtuigend, maar Anderlecht nam snel het initiatief over. Gillet kopte een bal maar net naast en in de 55e minuut kreeg de Belgische ploeg dé mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen. Enoh vloerde Boussoufa in het strafschopgebied, maar Wasilewski schoot de strafschop over het doel van Stekelenburg.

Ajax was vervolgens uit één van de tegenstoten wel trefzeker. Alderweireld stuurde Eriksen, die op zijn beurt knap de bal uit een lastige hoek in het doel wist te schieten. Even later had El Hamdaoui de 0-3 op zijn schoenen, maar hij faalde oog-in-oog met Proto. Kort daarna maakte de spits dit goed door, op aangeven van De Jong, de bal alsnog langs Proto te schieten. In de slotfase zette Anderlecht nog aan, maar wist het voor weinig gevaar te zorgen.