Ledenraad Ajax benoemt onderzoekscommissie

De Ledenraad van Ajax heeft een commissie in het leven geroepen die het spanningsveld tussen de directie en de 'groep-Cruijff' moet onderzoeken. De commissie gaat bij alle partijen en belanghebbenden langs om informatie in te winnen en rapporteert vervolgens aan de Ledenraad of, en zo ja hoe, de samenwerking verder gestalte kan krijgen.

De commissie bestaat uit de ereleden Hennie Henrichs en Arie van Os, ledenraadslid Cees van Oevelen en ledenraadspreses Rob Been jr. Het kwartet heeft tot taak te onderzoeken wat de haken en ogen zijn die de eisen van de beursnotering enerzijds, en de uitvoering van de plannen van de klankbordgroep anderzijds met zich meebrengen.

Volgens de Ledenraad ligt de nadruk op de verdeling van verantwoordelijkheden. Een complexe organisatie als Ajax vergt volgens de Ledenraad een sterke directie en raad van commissarissen met zware eigen verantwoordelijkheid. Bovendien stelt de beursnotering van de voetbalclub specifieke eisen waaraan moet worden voldaan.

Het feit dat Cruijff en consorten volledige verantwoordelijkheid eisen in de uitvoering van hun technische plannen is hier niet mee te rijmen. De eindverantwoordelijkheid ligt immers bij de directie en de raad van commissarissen.

Nu de Ajax-directie is opgestapt, kunnen de plannen voorlopig geen doorgang vinden. De commissie zoekt naar een oplossing voor de ontstane patstelling en onderzoekt tevens hoe een dergelijke situatie in de toekomst kan worden voorkomen.