Uitslagen Eredivisie speelronde 34

Zondag werd de 34e en laatste speelronde in de Eredivisie gespeeld. Ajax werd kampioen door in een rechtstreeks duel FC Twente te verslaan. Een verslag van deze wedstrijd vind je hier. Er werden echter natuurlijk nog meer wedstrijden gespeeld.

Zowel FC Groningen als PSV moest deze wedstrijd eigenlijk winnen. De Eindhovenaren om de tweede plaats en dus voorronde Champions League te kunnen spelen, Groningen om vierde te kunnen worden en dus Europa in te mogen. Beide ploegen leken echter lange tijd vooral te spelen om niet te verliezen. In de eerste helft waren slechts enkele kleine kansjes te zien, waarmee het niet bepaald een vermakelijke wedstrijd was. In de tweede helft leken beide ploegen zich te beseffen dat ze moesten winnen en gingen vol op de aanval spelen. Daardoor regende het nu kansen aan beide kanten. Toivonen miste voor open doel en Kieftenbeld raakte de lat. PSV moest de laatste tien minuten met tien man verder door een rode kaart van Hutchinson. Het veranderde niets aan het spel. Beide ploegen zochten de aanval maar als door een wonder werd er niet gescoord, de wedstrijd eindigde dus in 0-0.

De wedstrijd begon in de Galgenwaard met een indrukwekkend eerbetoon aan verdediger Nesu. Hij raakte afgelopen dinsdag zwaar geblesseerd. Utrecht begon furieus aan het duel en AZ werd compleet overrompeld. Na een kwartier stond het al 2-0 door twee doelpunten van Mertens. Daarna ging de storm liggen en was het duel in evenwicht. In de tweede helft kwam AZ dankzij Martens terug tot 2-1, maar in de laatste tien minuten wist Utrecht uit te lopen tot 5-1. Twee keer Van Wolfswinkel en wederom Mertens zorgden voor de doelpunten. Doordat FC Groningen niet wist te winnen van PSV is AZ ondanks de ruime nederlaag vierde in de competitie, wat recht geeft op Europa League voetbal.

Heracles Almelo moest minimaal gelijkspelen tegen ADO Den Haag om een plek in de play-offs veilig te stellen. Den Haag was al zeker van een plek in de play-offs. Waarschijnlijk hierdoor lag het initiatief bij de ploeg uit Almelo, maar kon hier aanvankelijk niet van profiteren. Ondanks het overwicht wist het nauwelijks kansen te creëren. In de tweede helft veranderde dit. Dankzij een benutte penalty van Overtoom kwam Heracles op voorsprong. In de slotfase waren het wederom Overtoom en Armenteros die de eindstand op 3-0 bepaalden.

Verder is Excelsior er niet in geslaagd de nacompetitie te ontlopen. Ondanks een 1-4 zege op Vitesse eindigde de ploeg als zestiende. De Graafschap speelde zich op eigen kracht veilig door een 1-0 zege op VVV-Venlo. Verder eindigde het duel tussen Roda JC en sc Heerenveen in een 0-0 gelijkspel. Feyenoord sloot een dramatisch seizoen af met een 1-1 gelijkspel thuis tegen NEC. Het al gedegradeerde Willem II nam afscheid van de Eredivisie met een 0-1 nederlaag tegen NAC Breda.