[F1] Uitslag Grand Prix van Europa

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Europa op zijn naam geschreven. De Duitser bleef in de straten van Valencia met de Red Bull Fernando Alonso en Mark Webber voor. Door de zege vergroot Vettel wederom zijn leidende positie in het wereldkampioenschap.

Sebastian Vettel ging in de Grand Prix van Europa van start van poleposition. Vettel had de beste start, voor Mark Webber, Fernando Alonso, Felipe Massa en Lewis Hamilton. Opvallend was dat achteraan Timo Glock naar plaats achttien klom en voor de beide Lotussen van Heikki Kovalainen en Jarno Trulli kwam te liggen. Enkele ronden wisten de Lotussen hem wel te pakken en opvallend was ook dat de Williams van Pastor Maldonado tussen het duo reed. Jenson Button zat vijf ronden klem achter Nico Rosberg voordat hij de Duitser bij het ingaan van de tweede bocht wist te passeren.

Na acht ronden bedroeg het verschil tussen de eerste vijf 6,7 seconden. Ook voor de plaatsten twaalf tot en met vijftien ontstond een interessant gevecht. De eersten die na elf ronden pitten waren de Williamsen, Kobayashi en Heidfeld. Een ronde later volgde Hamilton die als zevende weer de baan op kwam. Ook de andere toppers volgden, waardoor de volgorde na zestien ronden Vettel, Webber, Alonso, Hamilton en Massa was. Michael Schumacher verloor zijn voorvleugel bij het uitrijden van de pits na een aanrijding met Vitaly Petrov. De Duitser kon gelijk weer naar binnen en kwam als 22e terug op het asfalt.

Door de slechte timing van zijn stop verloor Massa veel tijd, waardoor het gevecht nog maar uit vier rijders bestond. Verder naar achteren was er een gevecht op plaats negen tussen Adrian Sutil, Heidfeld en Barrichello. Vooraan reed Alonso het gat met Webber dicht en passeerde de Australiër voor plaats twee bij bocht twaalf aan het eind van de eerste DRS-zone dan ook na 21 ronden. Vooraan werd het tempo hooggehouden, terwijl Hamilton zich tevreden leek te moeten stellen met plaats vier, voor Massa en Button.

Hamilton kwam nog voor de helft van de race voorbij was binnen voor nieuw rubber, waarna hij als zesde weer naar buiten kwam. De enige die nog niet binnengekomen was, was de als veertiende liggende Perez die op de mediumbanden worstelde en langzame rondetijden noteerde. Na 26 ronden kwam hij eindelijk binnen, omdat zijn banden zo versleten waren dat verder rijden hem nog meer zou schaden.

Enkele ronden later volgden ook de andere toppers, waardoor Webber weer voor Alonso op de baan kwam. Massa reed voor de deur van Webber, maar de Australiër rekende snel af met de Braziliaan, waarna Alonso in de problemen kwam. De Spanjaard verloor in de laatste sector een seconde, omdat hij nog een Lotus tegen kwam en van het gas moest. Vettel leidde hierdoor met 1,8 seconden voorsprong op Webber en 3,6 seconden op Alonso. Opvallend was dat er na 33 ronden nog geen enkele uitvaller was.

Achter Vettel, Webber en Alonso worstelde Hamilton op plaats vier. De Brit moest hard werken om het gat met de naderende Massa te houden. Daarachter reed de zonder KERS rijdende Button als zesde voor Alguersuari die na 38 ronden nog maar één keer gestopt was. De top tien werd gecompleteerd door Rosberg, Sutil en Heidfeld.

Vettel leek met nog vijftien ronden te gaan het gat met Webber te controleren, terwijl Alonso niet bij machte was om de tweede plaats aan te vallen. De Spanjaard kreeg hulp toen Webber snel daarna binnenkwam. Doordat Ferrari Alonso twee ronden langer door liet rijden wist het team de Spanjaard voor Webber weer naar buiten te sturen. Dit gevecht zorgde ervoor dat voor plaats dertien een strijd ontstond tussen Buemi, Kobayashi, Di Resta en Petrov. In de slotfase moest Webber genoegen nemen met plaats drie omdat de Australiër met versnellingsbakproblemen kampte.

Na 57 ronden kwam Vettel als eerste over de finish, voor Alonso en Webber. Hamilton werd vierde, Massa vijfde en Button zesde. Rosberg pakte plaats zeven, voor Alguersuari, Sutil en het laatste punt ging naar Heidfeld. Opvallend was dat er geen uitvallers waren.

Uitslag race

Pos. Rijder Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:39:36.169
2 Fernando Alonso Ferrari +10.891
3 Mark Webber Red Bull +27.255
4 Lewis Hamilton McLaren +46.190
5 Felipe Massa Ferrari +51.705
6 Jenson Button McLaren +1:00.065
7 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix +1:38.090
8 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso +1 Ronde
9 Adrian Sutil Force India F1 +1 Ronde
10 Nick Heidfeld Renault +1 Ronde
11 Sergio Perez Sauber +1 Ronde
12 Rubens Barrichello Williams +1 Ronde
13 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso +1 Ronde
14 Paul di Resta Force India F1 +1 Ronde
15 Vitaly Petrov Renault +1 Ronde
16 Kamui Kobayashi Sauber +1 Ronde
17 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix +1 Ronde
18 Pastor Maldonado Williams +1 Ronde
19 Heikki Kovalainen Team Lotus +2 Ronden
20 Jarno Trulli Team Lotus +2 Ronden
21 Timo Glock Virgin Racing +2 Ronden
22 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing +2 Ronden
23 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team +3 Ronden
24 Narain Karthikeyan HRT F1 Team +3 Ronden


Voorlopige stand bij de coureurs

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 186
2 Jenson Button McLaren 109
3 Mark Webber Red Bull 109
4 Lewis Hamilton McLaren 97
5 Fernando Alonso Ferrari 87
6 Felipe Massa Ferrari 42
7 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 32
8 Vitaly Petrov Renault 31
9 Nick Heidfeld Renault 30
10 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 26
11 Kamui Kobayashi Sauber 25
12 Adrian Sutil Force India F1 10
13 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 8
14 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 8
15 Rubens Barrichello Williams 4
16 Paul di Resta Force India F1 2
17 Sergio Perez Sauber 2
18 Pastor Maldonado Williams 0
19 Pedro de la Rosa Sauber 0
20 Jarno Trulli Team Lotus 0
21 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
22 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing 0
23 Heikki Kovalainen Team Lotus 0
24 Timo Glock Virgin Racing 0
25 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0

Voorlopige stand bij de constructeurs

Pos. Team Punten
1 Red Bull 295
2 McLaren 206
3 Ferrari 129
4 Renault 61
5 Mercedes Grand Prix 58
6 Sauber 27
7 Scuderia Toro Rosso 16
8 Force India F1 12
9 Williams 4
10 Team Lotus 0
11 HRT F1 Team 0
12 Virgin Racing 0