[Tour] De etappe van vandaag

Vandaag vindt de eerste etappe van de Tour de France plaats. Voor het eerst sinds 2008 vindt er geen individuele tijdrit plaats op de eerste dag, maar zal er een rit in lijn zijn van 191,5 kilometer naar Mont des Alouettes.

Passage du Gois
De Passage du Gois is geen plaats maar een klein weggetje dat het vaste land verbindt met het eiland Noirmoutier in de Vendée. De weg is alleen berijdbaar bij eb en als de organisatie het goed gepland heeft zou hij bij de start van de rit ook begaanbaar moeten zijn.

Eén keer eerder werd er overheen gereden, namelijk in 1999. Toen betekende dat het einde van de Touraspiraties van onder andere Alex Zülle en Michael Boogerd, die ten val kwamen op de glibberige strook. Dit jaar zal hij niet veel invloed hebben op het koersverloop, doordat de weg nog voor de officiële start bereden zal worden.

Mont des Alouettes
De Mont des Alouettes is met zijn 232 meter het hoogste punt van de Vendée en is voor het eerst opgenomen in de Tour de France. Vanaf de berg, waarop enkele windmolens staan, is de stad Les Herbiers goed te zien. De stad Les Herbiers heeft ongeveer 15.000 inwoners.

De Mont des Alouettes dankt zijn naam aan Julius Caesar, die een Romeins legioen posteerde op de berg die de naam Alouette kreeg.

Etappebeschrijving
Het is geen lastige eerste etappe, aangezien het vooral vlak is. Het slot zal voor de echte topsprinters misschien net iets te zwaar zijn, waardoor een massasprint niet wordt verwacht. Er wordt namelijk gefinisht bovenop de Mont des Alouettes, een klim van de vierde categorie.

Wellicht dat sprinters als Cavendish en Petacchi nog kunnen aanhaken, maar het parcours lijkt toch wat meer geschikt voor Philippe Gilbert.

Profiel

FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Philippe Gilbert
**** Thor Hushovd
*** José Joaquin Rojas
**  Tom Boonen, Mark Cavendish, Francisco Ventoso
* Alexandre Vinokourov, Romain Feillu