[Tour] De etappe van vandaag

De vierde etappe van de Tour de France is er één over 172,5 kilometer van Lorient naar Mûr-de-Bretagne. De finish is op een col van de derde categorie en biedt de explosieve klimmers kans op de ritzege. Philippe Gilbert heeft al aangekonigd dat hij 'normaal gesproken' ook vandaag zal winnen.

Lorient
Lorient is gelegen aan de zuidkust van Bretagne aan de Atlantische Oceaan en heeft een kleine 60.000 inwoners. Het is een toeristische stad en heeft diverse grote jachthavens in en rond de stad zitten. Het jaarlijkse Festival Interceltique de Lorient trekt elk jaar rond de 700.000 mensen naar de stad.

Lorient heeft tien keer eerder de Tour de France over de vloer gehad. De laatste keer was in 2006, toen Sylvain Calzati solo over de streep wist te komen. In 1960 wist een groep met veertien minuten voorsprong te finishen in Lorient, waarbij de winnaar Roger Rivière de rit won. Hij wist ook lang aan te klampen in het klassement maar moest door een val in een afdaling zijn toppositie laten varen.

Mûr-de-Bretagne
Mûr-de-Bretagne ligt in het hart van Bretagne en heeft ruim 2.000 inwoners. Vlakbij het dorp ligt de Guerlédan dam. De dam is twaalf kilometer lang en omvat een gebied van ruim vierhonderd hectare.

Nooit eerder werd er in de Tour de France gefinisht op de Mûr-de-Bretagne. Wel is de berg diverse keren opgenomen in het parcours. Zo maakte het in 1947 deel uit van het parcours van de individuele tijdrit. Deze tijdrit was toen 'slechts' 139 kilometer lang.

Etappebeschrijving
De etappe gaat van de kust naar het binnenland. Onderweg komen de renners één obstakel tegen, namelijk de Côte de Laz van vierde categorie. De finish is op de Mûr-de-Bretagne, een berg van de derde categorie. Het is net als afgelopen zaterdag weer een etappe op maat van de explosieve renners, al is de klim met zijn 4,5 kilometer weer een stuk langer als de klim van de eerste etappe.

Nog een verschil met afgelopen zaterdag is dat een val in de laatste drie kilometer dit keer niet 'beloond' wordt met dezelfde tijd als de eerste grote groep. Het is dus van groot belang om te blijven staan in de finale.