[Tour] Gilbert eerste leider, Contador verliest tijd

Philippe Gilbert is de eerste drager van de gele trui. De Belg was de sterkste van een kleine groep die overbleef na meerdere valpartijen in de slotfase van de rit. Gilbert versloeg Cadel Evans en Thor Hushovd. Grote verliezers van de dag was Alberto Contador, die door een valpartij ruim een minuut na Gilbert finishte.

Vroeg in de rit sprongen drie renners weg. Jérémy Roy en Perrig Quémeneur waren het gezelschap van Vacansoleil-renner Lieuwe Westra. De groep kreeg maximaal zes en een halve minuut voorsprong van door het Omega Pharma-Lotto (Gilbert) en Garmin-Cervélo (Hushovd) geleidde peloton.

Bij de tussensprint was de voorsprong al geslonken tot minder dan drie minuten, mede doordat achter de drie renners ook gesprint werd om de punten. Vanaf dit jaar kunnen namelijk de eerste vijftien renners punten krijgen bij de enige tussensprint van de dag. Roy was vooraan de snelste, voor Westra en Quémeneur. In het peloton was Tyler Farrar de snelste voor André Greipel, terwijl Cavendish wat puntjes moest laten liggen.

De voorsprong van de drie voorop varieerde vervolgens tussen drie en de vijf en een halve minuut. Met nog zestig kilometer te gaan schoot de vaart erin bij het peloton dat nog steeds werd aangevoerd door Omega Pharma-Lotto en Garmin-Cervélo. Op achttien kilometer van de streep werden de drie man ingelopen.

Negen kilometer voor de meet was er een grote valpartij door toedoen van een toeschouwer, waardoor een kleine vijftig man voorop kwamen. Hierbij zat onder andere Robert Gesink, die de val net kon ontwijken. Contador zat wel in de tweede groep.

De eerste groep besloot door te rijden, waardoor de groep met Contador en ook Samuel Sánchez meer tijd verloren. Vooraan werd er op twee kilometer van de streep nogmaals gevallen, waar Gesink nu wel bij betrokken was. Ondanks dat zou hij wel in dezelfde tijd gezet worden als de eerste groep.

Vooraan ging Alexandre Vinokourov als eerste aan, waarna Fabian Cancellara de aanval overnam. Die kreeg Philippe Gilbert achter zich aan en die ging op vierhonderd meter van de streep alleen door. Niemand wist de Belg bij te halen en zo pakte Gilbert de zege, vlak voor Cadel Evans en Thor Hushovd.

Alberto Contador kwam 1.20 na Gilbert over de streep in een groep waar ook Andy Schleck Sanchez en Bradley Wiggins waren te vinden. Wiggins en Schleck kregen echter dezelfde achterstand als de eerste groep, aangezien zij bij dezelfde valpartij waren betrokken als Gesink.

Uitslag en stand na eerste etappe

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto  4:41,31
2 Cadel Evans Aus BMC +0.03
3 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo +0.06
4 José Joaquin Rojas Spa Movistar z.t.
5 Jurgen Van den Broeck Bel Omega Pharma-Lotto z.t.
6 Geraint Thomas GBr Team Sky z.t.
7 Andreas Klöden Dui RadioShack z.t.
8 Rein Taaramae Est Cofidis z.t.
9 Chris Horner VS RadioShack z.t.
10 Tony Martin Dui HTC-Highroad z.t.