[Tour] Farrar wint eerste sprintetappe

Tyler Farrar heeft maandag de derde etappe van de Tour de France gewonnen. Na 198 kilometer kwam de Amerikaan van Garmin-Cervélo als eerste over de streep in de massasprint. Vacansoleil-sprinter Romain Feillu kwam enkele centimeters tekort en werd tweede voor Jose Joaquin Rojas (Movistar). De gele trui blijft om de schouders van Farrars ploeggenoot Thor Hushovd.

De vlucht van de dag kwam op naam van vijf man die al in de eerste kilometer wegsprongen. Niki Terpstra, Ruben Perez Moreno, Jose Ivan Gutierrez, Maxime Bouet en Mickaël Delage kregen een maximale voorsprong van ruim 8 minuten, maar in de aanloop naar de tussensprint na 104 kilometer, liep dat hard terug.

Delage was de eerste bij de tussensprint en kwam ook als eerste boven op brug van Saint-Nazaire die als klim van de vierde categorie was ingedeeld. Na die brug werd in het peloton even geprobeerd verschillende waaiers te creëren, waarvan Ivan Basso het belangrijkste slachtoffer werd. Toen uiteindelijk de vluchters te dichtbij kwamen, deed de groep het wat rustiger aan.

Gutierrez en Delage gingen de laatste 20 kilometer samen op avontuur, maar werden in de slotfase ook ingerekend. Daarna was het aan de massasprinters om hun troeven uit te spelen. Thomas de Gendt (Vacansoleil) probeerde nog weg te komen, maar in de laatste kilometers denderde het peloton over hem heen.

De Belg had wel de voorbereidingen van de sprintersploegen verstoord en een late bocht naar links droeg er aan bij dat enkele sprinters al uitgeschakeld waren voor de zege. Door een valpartij in die bocht viel er een gaatje voor de huizenhoge favoriet Mark Cavendish (HTC-Highroad) en kon de Brit niet meestrijden om de zege. Cav werd uiteindelijk vijfde. Farrar droeg de zege, zijn eerste in de Tour nadat hij eerder al wel zegevierde in de Giro en de Vuelta, op aan zijn in de Giro verongelukte vriend Wouter Weylandt. Farrars zege kwam bovendien op de Amerikaanse onafhankelijkheidsdag.

Uitslag derde etappe:

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Tyler Farrar VS Garmin-Cervélo 4:40.21
2 Romain Feillu Fra Vacansoleil z.t.
3 José Joaq. Rojas Spa Movistar z.t.
4 Sébastian Hinault Fra AG2R z.t.
5 Marc Cavendish GBr HTC-Highroad z.t.
6 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo z.t.
7 Julian Dean NZl Garmin-Cervélo z.t.
8 Borut Bozic Slo Vacansoleil z.t.
9 André Greipel Dui Oph z.t.
10 Jimmy Engoulvent Fra Saur-Sojasun z.t.

Algemeen klassement na derde etappe:

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo 5:06.25
2 David Millar GBr Garmin-Cervélo z.t.
3 Cadel Evans Aus BMC +0.01
4 Geraint Thomas GBr Team Sky +0.04
5 Linus Gerdemann Dui Leopard-Trek z.t.
6 Frank Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
7 Fabian Cancellara Zwi Leopard-Trek z.t.
8 Edvald Boasson Hagen Noo Team Sky z.t.
9 Manual Quinziato Ita BMC z.t.
10 Andy Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
24 Robert Gesink NED Rabobank +0.12