[Tour] Cavendish wint onrustige vijfde etappe

Mark Cavendish heeft de vijfde etappe van de Tour de France van Carhaix naar Cap Fréhel op zijn naam geschreven. De Brit troefde na 164,5 kilometer Philippe Gilbert en Jose Joaquin Rojas af in de massasprint. Voorin het klassement deden zich geen verschuivingen voor, waardoor Thor Hushovd zijn gele trui behoudt.

De etappe begon zoals alle voorgaande met een kopgroepje bestaande uit de Fransen Sebastian Turgot, Anthone Delaplace en Tristan Valentin en de Spanjaard Jose Ivan Gutierrez. Zij kregen ruim zes minuten voorsprong, maar op 44 kilometer van de meet was hun vluchtpoging gedaan. Daarna volgde nog een uitlooppoging van de Fransen Jeremy Roy en Thomas Voeckler, maar zij werden vlak voor de finish gegrepen.

Tussendoor vielen vele valpartijen te noteren. Met name de Rabobankploeg en RadioShack werden zwaar getroffen. Bij diverse valpartijen lagen van de Nederlandse bankploeg Robert Gesink, Laurens ten Dam, Maarten Tjalingii, Bauke Mollema, Juan Manuel Garate en Carlos Barredo. Met diverse schaafwonden en bloedingen zijn ze weer op de fiets gestapt. Gesink voelde aan zijn pols en zal nader onderzocht gaan worden.

Bij Radioshack kwamen ze er minder genadig af. Janez Brajkovic was bij dezelfde valpartij als Gesink betrokken en moest opgeven. Van dezelfde ploeg lagen ook Levi Leipheimer, Christian Horner en Yaroslav Popovich tegen het asfalt. Ook Alberto Contador viel met enkele ploeggenoten, maar zij konden allen verder. Van de Saxo Bank-ploeg beleefde Nicky Sorensen de meest vreemde valpartij, want de Deen werd door een motor van zijn fiets gereden, waarna het rijwiel door de motor meegesleept werd. Tom Boonen tenslotte was ook een van de slachtoffers. De Belg leek last van zijn rechtersleutelbeen te hebben en kwam op grote achterstand binnen.

Nadat alle schade in het peloton was opgenomen en de meeste renners weer waren aangesloten werd er in de slotkilometers hard gekoerst om de zege. Edvald Boasson-Hagen probeerde door een lange sprint iedereen te verrassen, maar de sprinters kwamen in het wiel van de Noor, waarna Philippe Gilbert leek te gaan winnen. De Belg werd vlak voor de streep echter ingehaald door Cavendish die zo zijn eerste zege van deze Tour de France boekte.

Uitslag etappe 5

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Mark Cavendish GBr HTC-Highroad 3:38.32
2 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto z.t.
3 José Joaquin Rojas Spa Movistar z.t.
4 Tony Gallopin Fra Cofidis z.t.
5 Geraint Thomas GBr Team Sky z.t.
6 André Greipel Dui Omega Pharma-Lotto z.t.
7 Sébastien Hinault Fra AG2R z.t.
8 William Bonnet Fra FDJ z.t.
9 Daniel Oss Ita Liquigas z.t.
10 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo z.t.
17 Rob Ruijgh NED Vacansoleil z.t.


Stand na etappe 5

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo 17:36.57
2 Cadel Evans Aus BMC +0.01
3 Fränk Schleck Lux Leopard-Trek +0.04
4 David Millar GB Garmin-Cervelo +0.08
5 Andreas Klöden Dui Radioshack +0.10
6 Bradley Wiggins GB Team Sky z.t.
7 Geraint Thomas GB Team Sky +0.12
8 Edvald Boasson Hagen Noo Team Sky z.t.
9 Andy Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
10 Jakob Fuglsang Den Leopard-Trek z.t.
15 Robert Gesink NED Rabobank +0.20