[Tour] Greipel troeft Cavendish af

De tiende etappe in de Tour de France, van Aurillac naar Carmaux over 158 kilometer, is gewonnen door André Greipel. De Duitser bleef in de eindsprint Mark Cavendish voor.

Na slechts een paar kilometer rijden vond er in het peloton een valpartij plaats waarbij onder anderen Leukemans, Levi Leipheimer en Fabian Cancellara waren betrokken. Zij konden zich even later weer bij het peloton aansluiten. Zes renners waren inmiddels uit het peloton ontsnapt: Di Gregorio, Vichot, Minard, El Fares, Marcato en Delaplace. Zij kregen de zegen van het peloton. De maximale voorsprong bedroeg ruim vier minuten maar 50 kilometer voor het einde was het nog een kleine twee minuten.

Daarna slonk de voorsprong wat langzamer. In de afdaling van de eennalaatste laatste col van de dag, van de derde categorie, wisten Marcato, Minard en Vichot zich af van de andere koplopers af te scheiden. Bij de beklimming van de laatste klim van de dag, van de vierde categorie, was de voorsprong nog maar een halve minuut. In het peloton maakte Omega Pharma-Lotto het tempo op de klim om zo de concurrentie eraf te rijden. Marcato sprong 17 kilometer voor de finish weg bij zijn twee medevluchters die even daarna door het peloton werden teruggepakt. Marcato werd even later ook teruggegrepen door het peloton dat was uitgedund door het straffe tempo van Lotto.

Vervolgens vormden Gilbert (groene trui), Devenyns, Gallopin, Martin en gele trui-drager Voeckler een kopgroep en ze wisten een klein gaatje te slaan maar dat werd niet groter dan dertien seconden. Gilbert sprong bij zijn vier medevluchters weg terwijl de rest werd teruggepakt door het peloton dat zich weer had gegroepeerd. Gilbert wist ook niet weg te blijven en werd teruggegrepen. Het bleef onrustig in het peloton en ook Rob Ruijgh probeerde weg te geraken. Alle vluchtpogingen faalden echter.

Een massasprint moest uiteindelijk de beslissing gaan brengen. Mark Cavendish leek naar de ritwinst te gaan, maar André Grepel ging hem nog net voorbij.

Uitslag etappe 10

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 André Greipel Dui Omega Pharma-Lotto 3:31.21
2 Mark Cavendish Gb HTC-Highroad z.t.
3 José Joaq. Rojas Spa Movistar z.t.
4 Thor Hushovd Noo Garmin z.t.
5 Romain Feillu Fra Vacansoleil z.t.
6 Daniel Oss Ita Liquigas z.t.
7 Sébastien Hinault Fra AG2R z.t.
8 Borut Bozic Slo Vacansoleil z.t.
9 Geraint Thomas Gb Team Sky z.t.
10 Samuel Dumoulin Fra Cofidis z.t.


Stand na etappe 10

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thomas Voeckler Fra Europcar 42:06.32
2 Luis León Sánchez Spa Rabobank + 1.49
3 Cadel Evans Aus BMC + 2.26
4 Fränk Schleck Lux Leopard-Trek + 2.29
5 Andy Schleck Lux Leopard-Trek + 2.37
6 Tony Martin Dui HTC-Highroad + 2.38
7 Peter Velits Slw HTC-Highroad z.t.
8 Andreas Klöden Dui RadioShack + 2.43
9 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto + 2.55
10 Jakob Fuglsang Den Leopard-Trek + 3.08