[Tour] S. Sánchez wint, zware dag Gesink

Samuel Sanchez heeft de eerste bergrit van de Tour de France gewonnen. De Spanjaard klopte op Luz-Ardiden de Belg Jelle Vanendert. Fränk Schleck werd derde en pakte tijd op de overige kopmannen. Robert Gesink moest op de Tourmalet al vroeg lossen en kon de ambities voor een goed klassement weer in de koelkast stoppen. Het geel bleef om de schouders van een sterke Thomas Voeckler.

Vroeg in de rit sprongen zes renners weg; Biel Kadri, Ruben Pérez, José Ivan Gutierrez, Laurent Mangel, Jéremy Roy en Geraint Thomas kregen maximaal negen minuten voorsprong van het peloton, waar het Europcar van klassementsleider Thomas Voeckler de leiding had.

Op de La Hourquette d'Ancizan sprong Johnny Hoogerland weg uit het peloton en kreeg Sylvain Chavanel en Roman Kreuziger met zich mee. De Tsjech Kreuziger legde het tempo der mate hoog dat Hoogerland moest lossen bij zijn medeachtervolgers.

Bij de koplopers had Thomas (Sky) flinke problemen in de afdaling van de La Hourquette d'Ancizan. Tot twee keer toe blokkeerde zijn wiel en viel hij bijna het ravijn in. Ook in het peloton werd er gevallen, waar Andreas Klöden het grootste slachtoffer was. Voeckler kwam ook ten val.

Op de Tourmalet werd het al snel duidelijk het zat met de vorm van Gesink. De kopman van de Raboploeg moest al vroeg lossen en gaf bij zijn teamgenoten aan dat ze niet bij hem hoefden te blijven. Ook zijn ploeggenoot Luis-Léon Sanchez kon het tempo niet volgen. Vooraan was Kreuziger weggereden bij Chavanel en kwam dichtbij de koplopers Roy en Thomas, maar wist niet aan te sluiten.

Vlak voor de top besloot Laurens ten Dam aan te vallen en hij kwam in de afdaling in een groepje met Kreuziger en Mangel terecht, waarbij ook mannen als Samuel Sánchez en Philippe Gilbert wisten aan te sluiten. Ze reden een halve minuut voor het peloton en dik twee minuten achter de koplopers, toen de slotklim naar Luz-Ardiden begon.

Op de klim kwam het peloton al rap binnen de minuut van de koplopers. De groep, zonder onder andere Klöden, Christian VandeVelde en Peter Velits, bleef desondanks nog vrij groot. De koplopers werden voorbij gestoken door Sanchez en Jelle Vanendert, die Roy en Thomas direct lieten staan.

Op een dikke vier kilometer van de streep zetten de broertjes Schleck voor het eerst aan, maar de aanvallen werd goed gepareerd door Contador en Basso. De derde poging van Fränk Schleck was wel raak en al snel had hij een gat. Daarachter maakten Evans en Basso het tempo, terwijl Andy Schleck en Contador vooral naar elkaar keken.

Fränk Schleck kwam vlak voor het slot dichtbij de koplopers, echter zette Vanendert toen aan. Sánchez nam het over en wist de rit te winnen. Vanendert werd tweede, nog vlak voor Fränk Schleck, die dik twintig seconden pakte op zijn broertje, Basso en Evans. Contador moest in het slot nog lossen en verloor dertien seconden op dit drietal. Ten Dam was de eerste Nederlander op de achttiende plaats.

Uitslag twaalfde etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Samuel Sanchez Spa Euskaltel 6:01.15
2 Jelle Vanendert Bel Omega Phama-Lotto +0.07
3 Frank Schleck Lux Leopard-Trek +0.10
4 Ivan Basso Ita Liquigas +0.30
5 Cadel Evans Aus BMC z.t.
6 Andy Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
7 Damiano Cunego Ita Lampre +0.35
8 Alberto Contador Spa Saxo Bank +0.43
9 Thomas Voeckler Fra Europcar +0.50
10 Pierre Rolland Fra Europcar z.t.
18 Laurens ten Dam NED Rabobank +2.10


Stand na twaalfde etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thomas Voeckler Fra Europcar 51:54.44
2 Frank Schleck Lux Leopard-Trek +1.49
3 Cadel Evans Aus BMC +2.06
4 Andy Schleck Lux Leopard-Trek +2.17
5 Ivan Basso Ita Liquigas +3.16
6 Damiano Cunego Ita Lampre +3.22
7 Alberto Contador Spa Saxo Bank +4.00
8 Samuel Sanchez Spa Euskaltel +4.11
9 Tom Danielson VS Garmin-Cervélo +4.35
10 Nicolas Roche Ier AG2r +4.57
28 Rob Ruijgh NED Vacansoleil +11.06