[Tour] Hushovd zegeviert in Lourdes

De dertiende etappe van de Tour de France, over 152,5 kilometer tussen Pau en bedevaartsoord Lourdes, is gewonnen door Thor Hushovd. De Noor kwam solo over de meet. Thomas Voeckler behield de leiding in het algemeen klassement.

Verschillende renners probeerden vanaf de start van de etappe tevergeefs uit het peloton te ontsnappen. Het tempo in het peloton was zo hoog dat dat brak. De Fransman Roy kon een gaatje slaan. Hushovd, Petacchi, Tjallingii, Hagen, Bak, Fofonov, Pineau, Gusev en Moncoutié sloten zich bij hem aan. De koplopers werkten goed samen en al gauw was het verschil boven de vier minuten. Hushovd reed vervolgens net voor de beklimmingvan de Aubisque weg uit de kopgroep.

Roy wist zich bij de Noor aan te sluiten terwijl Mollema samen met Bouet uit het peloton ontsnapte. Dat tweetal sloot aan bij Delage. Hushovd moest vervolgens bij Roy lossen. Moncoutié ging de Noor al snel voorbij richting Roy maar Roy wist de voorsprong zelf iets op te bouwen. En ook de voorsprong op het kleiner wordende peloton liep op. Roy kwam als eerste boven op de Aubisque en pakte daarmee genoeg punten om de bolletjestrui te pakken.

Moncoutié kwam als tweede boven, 53 tellen achter Roy. Hushovd volgde op twee minuten achterstand. Het peloton moest acht minuten toegeven. Roy liep ook in de afdaling uit op zijn achtervolgers. Hushovd was in de afdaling inmiddels bij Moncoutié gekomen. Hushovd en Moncoutie naderden snel. Het verschil was vijftien kilometer voor de streep nog slechts 34 seconden met Roy. Zeven kilometer voor de meet was het nog 15 seconden maar vervolgens leek het gat weer ietsjes groter te worden. Hushovd leek niet meer te kunnen terwijl Moncoutié niet meer op kop wilde om zijn landgenoot terug te pakken. Hushovd sprong vervolgens weg bij Moncoutié, wist Roy bij te halen en liet hem vervolgens achter. De Noorse wereldkampioen kwam solo voor Moncoutié, die Roy nog voorbij was gegaan, over de meet.

Uitslag dertiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thor Hushovd Noo Garmin 3:47.36
2 David Moncoutie Fra Cofidis +0.12
3 Jeremy Roy Fra FDJ +0.12
4 Lars Bak Den HTC-Hightoad + 4.59
5 Jérémy Pineau Fra Quick-Step + 5.02
6 Edvald Boasson Hagen Noo Sky + 5.03
7 Vladimir Goesev Rus Katusha + 5.08
8 Alessandro Petacchi Ita Lampre + 5.12
9 Maarten Tjallingii NED Rabobank z.t.
10 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto + 6.47
11 Bauke Mollema NED Rabobank + 6.51


Stand na dertiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thomas Voeckler Fra Europcar 55:49.57
2 Frank Schleck Lux Leopard-Trek +1.49
3 Cadel Evans Aus BMC +2.06
4 Andy Schleck Lux Leopard-Trek +2.17
5 Ivan Basso Ita Liquigas +3.16
6 Damiano Cunego Ita Lampre +3.22
7 Alberto Contador Spa Saxo Bank +4.00
8 Samuel Sanchez Spa Euskaltel +4.11
9 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto + 4.35
10 Tom Danielson VS Garmin z.t.
26 Rob Ruijgh NED Vacansoleil +11.06