[Tour] Ruijgh: "Hier mag ik trots op zijn"

Rob Ruijgh kan terugkijken op een geslaagd debuut in de Tour de France. De 24-jarige klimmer van Vacansoleil eindigde op de 21e plaats zelfs als beste Nederlander. "En dat in mijn eerste grote ronde. Hier mag ik trots op zijn."

In de toekomst hoopt Ruijgh nog beter voor de dag te komen. "Ik heb door deze Tour veel vertrouwen gekregen. Ik ga niet zeggen dat ik de Tour ga winnen, maar ik wil me op dit vlak blijven ontwikkelen." Waar Ruijgh zich wel van onder de indruk toonde, was de aankomst op de Champs Élysées. "Ik kende het alleen van televisie. Ik kreeg zeker kippenvel. Het is een droom die werkelijkheid is geworden."

De prestaties van Ruigh liepen parallel aan het optreden van de rest van zijn ploeggenoten. Vacansoleil maakte een frisse indruk. "We hebben altijd aangevallen met een doel. Of het nu de Tour of het criterium van Boxmeer is, we vliegen er gewoon in", stelt ploegleider Michel Cornelisse tegenover de NOS. "Het enige wat ontbreekt, is een ritzege. We hebben er elke dag wel in geloofd, maar met mannen als Cavendish, Hushovd en Boasson Hagen is dat niet eenvoudig."

Wel reed Johnny Hoogerland een aantal dagen in de bolletjestrui. "Een geweldige prestatie", vindt Cornelisse, die met acht debutanten in de ploeg nog wel een valste start maakte. "De eerste dag lagen we met vijf jongens op de grond. Maar twee dagen later werd Romain Feillu tweede. Dat gaf moed."