Sportbonden zien brood in Nederlandse berg

De Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging (NKBV), de Koninklijke Nederlandse Wielrenunie (KNWU) en de Nederlandse Skivereniging (NSV) steunen een plan van journalist en columnist Thijs Zonneveld om een berg te bouwen in Nederland. Dat melden de drie sportbonden vandaag. Zonneveld lanceerde dat plan enkele weken geleden in een column.

Zonneveld stelt dat het plan voor de tweeduizend meter hoge berg in de polder inmiddels serieuze vormen aan heeft genomen. "Allerlei grote bedrijven zijn inmiddels ingestapt, diverse gemeentes en investeerders zijn geïnteresseerd. Sport is misschien wel de belangrijkste reden dat er zo veel aandacht en publiciteit voor de polderberg is."

"Met de komst van deze berg worden trainingsfaciliteiten voor met name wielrenners en mountainbikers veel toegankelijker", beseft technisch directeur Thorwald Veneberg van de KNWU. "De Limburgse heuvels zijn een mooie opstap, maar de hoogtemeters en met name de lengte van wegen in de heuvels zijn niet te vergelijken met hooggebergten in de Alpen of de Pyreneeën."

De NKBV en de NSV hebben nu al allerlei mogelijkheden om te trainen in Nederland, maar zien in een berg een mooie aanvulling. "Voor bergwandelworkshops wijken wij nu uit naar de Belgische Ardennen", stelt een woordvoerder van de NKBV, die erop wijst dat nu vooral sportklimmen in Nederland mogelijk is.