KNVB wil aanpassing transferperiode

KNVB-directeur Bert van Oostveen wil een aanpassing van de transferperiode. Volgende maand zal hij tijdens een UEFA-congres op Cyprus zijn collega's polsen.

"Voornamelijk uit het oogpunt van competitievervalsing", zegt Van Oostveen in De Telegraaf. "Als ik steun krijg bij mijn collega's, dan zullen we er richting UEFA, FIFA en internationale spelersvakbond FIFPRO zeker mee aan de slag gaan en met voorstellen komen."

Het feit dat een speler na vier wedstrijden nog de overstap kan maken naar een andere club, vindt Van Oostveen onbegrijpelijk. "Dat noem ik competitievervalsing. Je moet denken aan een transferwindow, die voor aanvang van alle competities sluit en dan is 31 juli een mooie datum. Je kan daarbij overwegen om het begin van de transfertermijn met twee weken te vervroegen. Hetzelfde voorstel kan je voor de winter doen. Niet de hele maand januari, maar vanaf kerst tot half januari."

Het uitstellen van de start van de Nederlandse competitie is niet bespreekbaar. "De Europese kalender is gekanteld met belangrijke Europese kwalificatieduels in juli. Daar moet je rekening mee houden. Verder moet je de winterstop inkorten en krijg je meer midweekse rondes om op tijd klaar te zijn voor een EK of WK."