[Vuelta] Mollema overkomt onoplettendheid

Het had niet veel gescheeld of Bauke Mollema verloor vandaag in de dertiende etappe van de Vuelta tijd op de favorieten. De kopman van de Rabobankploeg zat op de beklimming van de Alto de Folgueiras de Aigas iets te ver van achteren, maar door inspanningen van de ploeg kon hij terugkomen bij de voorsten.

Op de eerste serieuze berg van de dag reed een groep met dertig man weg bij de groep waar Mollema in zat, waarna ploegleider Erik Dekker zijn hele ploeg naar Mollema dirigeerde om hem weer naar voren te brengen. Dit slaagde uiteindelijk, maar kostte veel moeite. In de rest van de etappe kwam de positie van Mollema niet meer in gevaar.

"De ploeg heeft een hele zware inspanning moeten verrichten. Daar hebben we bijna de hele ploeg aan opgeofferd. We hadden ook geen andere keuze, want de klassementskansen waren toen echt in gevaar," zei Dekker over de situatie op de Alto de Folgueiras de Aigas. Daarna was Mollema op de Puerto de Ancares en in de afdaling van die klim zelfs even in de aanval, maar omdat de voorsprong niet meer dan dertig seconden bedroeg op klassementsleider Bradley Wiggins was de aanval gedoemd om te mislukken.

In de komende twee dagen lijkt de Vuelta beslist te gaan worden. Morgen eindigt de etappe bovenop de hoge La Farrapona, terwijl zondag de loodzware finish bovenop de Angliru. "Wij kijken met vertrouwen naar dit weekeinde. Het gaat een verschrikkelijk gevecht worden en ik acht ons echt helemaal niet kansloos," zei Dekker.