[EK] Uitslag Nederland - San Marino

Het Nederlands elftal heeft in de EK- kwalificatiewedstrijd tegen San Marino zijn grootste overwinning ooit geboekt. Er werd in Eindhoven met 11-0 gewonnen van de voetbaldwerg. Nederland verbeterde daarmee het record dat dateerde uit 1972 toen met 9-0 gewonnen werd van Noorwegen. Zestig jaar eerder werd met dezelfde cijfers gewonnen van Finland. Robin van Persie scoorde vanavond vier keer.

Nederland begon sterk aan de wedstrijd en stond na iets meer dan een kwartier spelen al met 3-0 voor. Van Persie opende de score na een goede pass van Van Bommel en vijf minuten later verdubbelde Sneijder de score met een fraai afstandsschot. Na de 3-0 van Heitinga ging de doelpuntenmachine stroever lopen. Tot aan de rust was Nederland uiteraard heer en meester, maar gescoord werd er niet.

Na rust ging de turbo er weer op en volgden de doelpunten elkaar snel op. Sneijder zorgde er met de 10-0 voor dat het record uit 1972 werd verbroken waarna ook Georginio Wijnaldum zijn debuut mocht maken voor Oranje. Hij gaf dit debuut extra glans door de 11-0 te scoren.

Tevens is Robin van Persie de eerste Oranje-international sinds Marco van Basten in 1990 die 4 keer scoorde in een interland. Door deze zege en de nederlaag van Zweden tegen Hongarije is Nederland bijna zeker van kwalificatie voor het EK in 2012.