Marathons klagen over regels wereldrecord vrouwen

Marathonorganisatoren zijn niet blij met de nieuwe regels voor het vaststellen van een wereldrecord bij de vrouwen. Volgens die regels geldt een tijd alleen als wereldrecord als die in een ongemengde race is gelopen. Daardoor zou het huidige wereldrecord van Paula Radcliffe van 2:15.25 uur, dat zij in 2003 in Londen liep, alleen nog maar als de beste wereldtijd gelden.

Radcliffe raakt het wereldrecord overigens niet kwijt. Zij heeft ook de snelste tijd gelopen in een marathon waar de vrouwen apart liepen. Dat deed ze in 2005 in Londen, waar ze kwam tot een tijd van 2:17.42.

De World Marathon Majors (WMM) en de Association of International Marathons (AIMS) vinden de eerder deze maand aangenomen regels onzin. Ze wijzen erop dat de meerderheid van marathons voor vrouwen gemengd worden afgewerkt. Ook vinden zij de huidige situatie waarbij de snelste tijd niet als wereldrecord geldt verwarrend.

Beide organisaties, die samen wereldwijd ruim driehonderd marathons vertegenwoordigen, willen met de internationale atletiekfederatie IAAF in gesprek. De marathonorganisaties stellen voor om voortaan twee soorten wereldrecords te erkennen. Een voor gemengde races en een voor races waar vrouwen apart lopen.