Fans beschuldigen rugbybond van dubbele moraal

De organisatie van het WK rugby wordt door fans beschuldigd van een dubbele moraal. Samoa-speler Alesana Tuilagi kreeg een boete van tienduizend dollar, ongeveer 7.300 euro, omdat hij een gebitsbeschermer van een verkeerd merk droeg. Engeland werd niet bestraft nadat dat land ballen wisselde op een moment dat dat niet mocht.

Fans lieten zich op sociale netwerksites horen nadat bekend was geworden dat Engeland ballen had gewisseld voor een conversie na een try. Volgens de regels van het rugby moet de conversie met dezelfde bal worden genomen waarmee de try is gescoord.

Vorige week zaterdag werd in de wedstrijd tegen Roemenië meerdere keren van bal gewisseld na een try omdat een andere bal beter zou zijn. De situatie kwam aan het licht omdat alle ballen genummerd waren.

De Engelse rugbybond RFU handelde snel en schorste twee leden van de trainersstaf. De fitness-coach en de kicking-coach zouden verantwoordelijk zijn geweest. Dat was voor de internationale rugbybond IRB voldoende.

Het debat over die actie kreeg een nieuwe dimensie nadat Tuilagi een boete kreeg. Zijn gebitsbeschermer was van een merk dat geen sponsor is van het WK en dat leverde hem een boete op. Voor veel fans was dit een duidelijk teken van een dubbele moraal. Engeland is één van de rijkste landen in de rugbywereld, terwijl Samoa een beroep moest doen op donaties om naar het WK in Nieuw-Zeeland af te kunnen reizen.

De IRB verdedigde de boete door te stellen dat de teams al voor het toernooi uitgebreid geïnstrueerd waren over de materialen die wel en niet gebruikt mogen worden. Waarom Engeland niet beboet werd voor het overtreden van de regels, maakte de bond echter niet duidelijk. Fans zijn een inzamelingsactie gestart om Tuilagi's boete te betalen.