Voetballers over de grens - Week 40

Ook dit seizoen zullen DerMeister en Wessenator onze voetballende landgenoten in het buitenland weer wekelijks volgen. Elke woensdagochtend verschijnt er een overzicht waarin alle verrichtingen zijn terug te lezen van de Nederlandse voetballers bij de minder bekende voetbalclubs en competities.

Royston Drenthe tegenover Suárez en Kuijt, Vorm verantwoordelijk voor zege…

Zowel Patrick van Aanholt als Ronnie Stam stonden in de basis voor Wigan Athletic toen zij op bezoek gingen bij Aston Villa. Aan Wigan's zijde kwam er niemand tot scoren, de Aston Villa spitsen wisten er wel twee in te schieten waardoor de thuisclub won met 2-0. Michel Vorm droeg bij aan de zege van Swansea City toen het Stoke City ontving. De sluitpost stond geen tegentreffers toe waardoor de gastheren wonnen met een verdienstelijke 2-0. Swansea City staat tiende in de Engelse Premier League. Martin Jol was voor het eerst dit seizoen in jubelstemming toen Fulham 'eindelijk' eens had gewonnen. Met 6-0 liep de club van Jol over Queens Park Rangers heen. Ex-Tukker Bryan Ruiz stond niet in de basis, maar mocht in de 75ste minuut toch nog even van de sfeer genieten. Helaas kwam de Costa Ricaan niet tot scoren.

Één van de toppers afgelopen weekend was Everton tegen Liverpool. Royston Drenthe kwam in de 59ste minuut in het spel. De Rotterdammer had met moeilijk met The Reds waar zowel Dirk Kuijt als Luis Suárez waren opgesteld. Het beladen duel werd gewonnen door Liverpool, met 0-2. Suárez maakte de openingstreffer. Dorus de Vries zat wederom de gehele wedstrijd op de bank toen zijn club Wolverhampton Wanderers, Newcastle United te gast kreeg. Uiteraard stond sluitpost Tim Krul onder de lat aan Newcastle's zijde. Ook ditmaal wist de club van de doelman te winnen met 1-2 waardoor het nog een plekje omhoog klimt in de competitie,dankzij de zege staan ze derde.

Middlesbrough moest voor de afgelopen speelronde afreizen naar het Madejski Stadium om het op te nemen tegen Reading FC. Het duel bleef onbeslist en eindigde in 0-0. Marvin Emnes stond wederom in de basis. De club van de ex-Sparta Rotterdam speler staat tweede in de Championship.

Huntelaar grote man bij Schalke 04, zeldzaam doelpunt voor Boulahrouz...

1899 Hoffenheim heeft in de Duitse Bundesliga koploper Bayern München knap op een 0-0 gelijkspel weten te houden. Edson Braafheid, die samen met Ryan Babel een basisplaats kreeg bij Hoffenheim, blonk na rust uit door Arjen Robben volledig uit de partij te spelen. Robben mocht bij Bayern na rust invallen voor Franck Ribéry. Door de puntendeling gaat Der Rekordmeister nog steeds aan kop in de Bundesliga. Hoffenheim staat na dit weekeinde op de achtste plek. Khalid Boulahrouz heeft zich in de wedstrijd tegen FC Kaiserslautern van zijn goede kant laten zien. De verdediger van VfB Stuttgart won met zijn ploeg met 0-2 en Boulahrouz was na rust aangever van de eerste treffer en maker van het tweede doelpunt. De rechtsback kreeg de bal op de rechterflank aangespeeld, aarzelde niet en schoot direct op het vijandelijke doel. Tot zijn verbazing zag hij de bal via de grabbelende keeper in het doel verdwijnen. Door de overwinning steeg Stuttgart naar plek zeven in de rangschikking.

Boulahrouz man van de wedstrijd bij VfB Stuttgart (Foto: Pro Shots)

Het Nederlands getinte FC Augsburg ging afgelopen weekend kansloos met 4-0 ten onder op bezoek bij regerend kampioen Borussia Dortmund. Trainer Jos Luhukay gunde Gibril Sankoh en Lorenzo Davids beiden een basisplek. Bij een stand van 2-0 had Sankoh de ultieme kans om de wedstrijd weer spannend te maken, maar de voormalig speler van FC Groningen faalde vanaf de penaltystip. Door de ruime nederlaag blijft Augsburg op de zeventiende plek van de ranglijst steken. Alleen Hamburger SV staat nog onder Augsburg. De ploeg verloor zondag in eigen huis met 1-2 van Schalke 04. Klaas-Jan Huntelaar was verantwoordelijk voor beide doelpunten van Schalke. Voor rust kopte hij prachtig raak en na de pauze wist hij HSV-keeper Drobný met een fraai hakje te verschalken. Ook bij HSV stond er Nederlanders in het veld. Jeffrey Bruma speelde de volledige partij mee in de verdediging van de verliezende ploeg, terwijl Romeo Castelen een kwartier voor tijd mocht invallen. Schalke, waar trainer Huub Stevens sinds kort weer aan het roer staat, kwam door de overwinning op de vierde plaats terecht.

Een niveau lager, in de 2.Bundesliga, wacht hekkensluiter Alemannia Aachen nog altijd op de eerste overwinning. Afgelopen weekend werd, met Bas Sibum in de basis, met 1-3 verloren van FSV Frankfurt. Doelman Boy Waterman zat wegens een blessure niet bij de selectie van Aachen. Ook Energie Cottbus incasseerde opnieuw een nederlaag. De ploeg verloor op eigen veld pijnlijk met 1-4 van FC Sankt Pauli. Jules Reimerink kwam na ruim een uur spelen als invaller in het veld, maar ook hij kon weinig meer aan de stand veranderen. Cottbus zakte door de ruime nederlaag naar de negende plaats.

Klaas-Jan Huntelaar was de gevierde man bij Schalke 04 (Foto: Pro Shots)

Eerste minuten voor Deekman bij Lokeren, Van Wolfswinkel scoort niet…

Luciano Domping was wederom niet opgesteld in de basis voor Cercle Brugge. Vorige week, toen het aantrad tegen Standard Liége , werd hij pas in de 86ste minuut in het spel gebracht. De afgelopen speelronde toen Cercle Brugge, Sint-Truiden thuis ontving moest hij het doen met een plek op de bank. De thuisspelende ploeg speelde gelijk met 2-2. Donovan Deekman heeft zijn eerste speelminuten van dit seizoen gemaakt bij KSC Lokeren Oost-Vlaanderen. Pas in de 89ste minuut viel hij in. Ook dit duel eindigde in een gelijkspel, het werd 3-3. KFC Germinaal Beerschot had een zware wedstrijd voor de boeg toen het Club Brugge thuis ontving. Aan Brugge-zijde stond Ryan Donk in de basis. Sherjill MacDonald werd in de 80ste minuut in het spel gebracht bij Beerschot. Het duel werd afgesloten met een 1-1 gelijkstand.

Deze week waren het niet Ricky van Wolfswinkel en Stijn Schaars die wisten te scoren voor Sporting Portugal. Wel waren de spits en middenvelder opgesteld in de basis. Op bezoek bij Vitória Guimaräes won de Portugese club met 0-1. In Zwitserland was Michael Dingsdag verzekerd van een basisplaats bij FC Sion. De ploeg van de verdediger won met 1-0 en staat derde in de Zwitserse competitie.

Rode kaart voor De Cler in Cyprus, Otten opnieuw onderuit met Ferencváros...

In Cyprus heeft Anorthosis Famagusta zich herpakt van de nederlaag in eigen huis van vorige week. Op bezoek bij Alki Larnaca werd afgelopen weekend met 1-3 gewonnen. Jeffrey Leiwakabessy vormde samen met onder meer Jurgen Colin de verdediging van de winnende ploeg. Civard Sprockel bleef afgelopen weekeinde de gehele partij op de reservebank. Door de overwinning kwam Anorthosis de top-vier van de ranglijst weer binnen. De ploeg passeerde onder meer AEK Larnaca, dat op bezoek bij Nea Salamis niet verder kwam dan 1-1. Trainer Ton Caanen gunde een drietal Nederlanders een basisplaats. In de verdediging stonden onder meer Tim de Cler en Gregoor van Dijk, terwijl Edwin Linssen een positie op het middenveld kreeg. De Cler maakte de wedstrijd overigens niet vol, de voormalig speler van onder meer AZ en Feyenoord ontving een kwartier voor tijd zijn tweede gele kaart dus rood. AEK Larnaca staat na dit weekend vijfde, één puntje achter Anorthosis en vier achter koploper APOEL Nicosia.

Ferencváros heeft in de Hongaarse competitie alweer de achtste nederlaag van het seizoen geleden. In eigen huis werd ditmaal met 0-1 verloren van FC Fehérvár. Mark Otten kreeg opnieuw een basisplaats toegewezen. De verdediger speelde de gehele partij mee. Door het verlies blijft Otten met zijn ploeg op de voorlaatste plaats van de ranglijst staan.

De Cler, hier nog in het shirt van Feyenoord, pakte rood in Cyprus (Foto: Pro Shots)

Barazite doelpuntmachine in Oostenrijk, eerste treffer Van Nistelrooy bij Málaga...

Opvallend was dat Glenn Loovens niet in de selectie zat voor Celtic. De club verloor met 2-0 van Heart of Midlothian. Illias Haddad stond tegen Inverness CT niet in de basis opgesteld. Wel waren Jeroen Tesselaar en Nigel Hasselbaink wederom verzekerd van een basisplaats voor St. Mirren. De club verloor met 2-1 en staat zesde in de Schotse competitie.

In Oostenrijk stond er een topper op de planning. Austria Wien was gastheer en ontving Red Bull Salzburg. Het zal niemand verbazen maar Nacer Barazite was weer trefzeker. Mede door de bijdrage van de ex-Vitesse speler won de thuisspelende club met 3-2. Met twee punten meer dan Salzburg staat Austria Wien tweede in de Oostenrijkse Bundesliga.

Hedwiges Maduro
stond in de basis voor Valencia toen het Granada thuis ontving. De thuisspelende ploeg speelde een uitstekende wedstrijd en won met 1-0. Op dit moment staat de club van de ex-Acjacied derde in de Primera División. Vilarreal speelde tegen Real Zaragoza, het duel eindigde in een 2-2 gelijkspel. Jonathan de Guzman speelde bijna de hele wedstrijd mee, in de 74ste minuut werd hij gewisseld. Ruud van Nistelrooy maakte zijn eerste treffer in de Spaanse competitie voor Málaga toen het speelde tegen Getafe. In de 64ste minuut wist hij de 1-0 achterstand om te buigen naar een gelijkstand. Alle credits gaan overigens naar Júlio Baptista die in de extra tijd via een fantastische omhaal het winnende doelpunt maakte. Ook Joris Mathijsen stond in de basis. Málaga won de wedstrijd met 3-2. Jeffrey Sarpong mocht in de 79ste minuut invallen toen zijn club Real Sociedad het moest opnemen tegen Athletic Club. Het team van de middenvelder verloor met 1-2.

Ruud van Nistelrooy maakte zijn eerste competitiedoelpunt voor Málaga (Foto: Pro Shots)

Nederlanders in Turkije boeken slechte resultaten, Bouaouzan wint met Helsingborg...

In de Turkse Super Liga heeft Gençlerbirligi op bezoek bij Bursaspor een flinke nederlaag moeten incasseren. De ploeg, waar Hursut Meric na een uur spelen als invaller in het veld kwam, verloor met maar liefst 4-0. Door de nederlaag zakte Gençlerbirligi naar de veertiende plaats. Ook promovendus Samsunspor kwam dit weekeinde niet tot winst. In eigen huis werd met 1-2 verloren van Manisaspor. Murat Yildirim betrad een kwartier voor tijd als invaller het veld, maar ook hij kon de nederlaag niet voorkomen. Samsunspor vinden we na dit weekend terug op plek twaalf. Nordin Amrabat pakte met Kayserispor een punt in het thuisduel tegen Mersin. De Nederlander stond de gehele partij in het veld en zag bij de bezoekers Matthew Amoah twintig minuten voor tijd invallen. Kayserispor staat na speelronde vijf op een teleurstellende zestiende plek.

Helsingborg, dat zich vorig weekend kroonde tot landskampioen van Zweden, kwam afgelopen weekend in de thuiswedstrijd tegen IFK Norrköping niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Rachid Bouaouzan, vorige week nog doelpuntenmaker, kwam na rust in het veld. Ditmaal wist onze landgenoot het net niet te vinden.

Doelpunt voor Koevermans in MLS, De Zeeuw houdt koploper in toom...

In de Major League Soccer heeft Toronto FC in eigen huis de punten gedeeld met New York Red Bulls. Na negentig minuten spelen stond er een eindstand van 1-1 op het scorebord. Het doelpunt van Toronto werd gemaakt door Danny Koevermans. Onze landgenoot zette kort na rust zijn ploeg, waar Aron Winter trainer is, op voorsprong. Kort voor tijd maakte Thierry Henry namens de bezoekers de gelijkmaker. Koevermans werd na ruim een uur spelen gewisseld. Kort daarvoor maakte Nick Soolsma een invalbeurt, maar hij kon in tegenstelling tot Koevermans niet tot scoren komen. Toronto blijft door de puntendeling op de achtste plaats staan in de Eastern Conference.

Een niveau lager, in de NASL, is FC Edmonton er niet in geslaagd om in de play-offs om het kampioenschap een plaatsje in de volgende ronde te bemachtigen. Op bezoek bij Fort Lauderdale Strikers werd met maar liefst 5-0 verloren Trainer Harry Sinkgraven gunde doelman Rein Baart en middenvelder Ilja van Leerdam beiden een basisplek.

In de Russische competitie heeft Spartak Moskou in eigen huis koploper Zenit Sint-Petersburg op een gelijkspel weten te houden. De thuisploeg speelde meer dan een helft met een man minder, maar wisten er uiteindelijk toch nog een gelijkspel uit te slepen. Demy de Zeeuw begon opnieuw in de basis bij Spartak, maar onze landgenoot werd opnieuw tien minuten na rust naar de kant gehaald. Door de puntendeling staat Spartak na dit weekend op de vijfde plaats.

Koevermans in actie voor Toronto FC (Foto: Pro Shots)

Einde aan zegereeks Maaskant in Polen, Ars weer trefzeker voor Levski Sofia...

Wisla Kraków heeft voor het eerst sinds lange tijd weer een wedstrijd verloren in de Poolse competitie. Op bezoek bij Legia Warschauw verloor de ploeg van trainer Robert Maaskant met 2-0. Kew Jaliens kreeg van Maaskant een basisplek, terwijl Michael Lamey de gehele partij op de reservebank bleef. Wisla zakte door de nederlaag terug naar de zesde plaats. Stadsgenoot Cracovia Kraków trof in eigen huis Lech Poznan en verloor kansloos met 0-3. Bij de verliezende ploeg kreeg spits Koen van der Biezen opnieuw een basisplaats, maar hij werd na een uur spelen naar de kant gehaald. Bij Lech Poznan kwam Marciano Bruma niet van de reservebank af. De ploeg steeg door de overwinning wel naar de derde plaats. Cracovia Kraków kwam op de laatste plaats terecht. Lechia Gdansk pakte in eigen huis een punt tegen GKS Belchatów. De wedstrijd tussen beide laagvliegers eindigde in 0-0. Fred Benson had bij Lechia Gdansk weer een basisplaats, maar onze landgenoot werd in de rust gewisseld. Door de puntendeling staat Gdansk na speelronde negen op de tiende plek.

In de Bulgaarse competitie heeft Levski Sofia uitstekende zaken gedaan door de beladen stadsderby tegen Lokomotiv Sofia te winnen. In eigen huis won Levski met maar liefst 4-0. Dustley Mulder en Serginho Greene stonden de gehele wedstrijd in de verdediging van de winnende ploeg. Sjoerd Ars begon in de punt van de aanval en luisterde zijn basisplaats op met een treffer. De voormalig spits van FC Zwolle scoorde in de achttiende minuut de 2-0. Een kwartier voor tijd werd Ars naar de kant gehaald. Levski steeg door de driepunter naar de vierde plaats, zes punten achter koploper CSKA Sofia.

Kew Jaliens, hier in actie tegen Mark Janko van FC Twente, verloor met Wisla Kraków (Foto: Pro Shots)