[EK] Uitslag Zweden - Nederland

Aan de imposante reeks van zeventien ongeslagen interlands onder Bert van Marwijk is vandaag een einde gekomen. Het Nederlands elftal ging met 3-2 onderuit in de uitwedstrijd tegen Zweden en liep daardoor tegen de enige nederlaag van de EK-kwalificatiereeks aan.

Kim Källström zette het duel na een kwartier spelen in gang door de openingstreffer voor zijn rekening te nemen. De Zweed zag een prachtige vrije trap in het doel van Michel Vorm zeilen. Het Nederlands elftal schrok meteen wakker en zocht naar de gelijkmaker. Deze kwam uiteindelijk van de voet van Klaas-Jan Huntelaar.

In het vervolg van de eerste 45 minuten speelde Oranje vrij aardig, maar schakelde direct na de thee een tandje bij. De formatie van bondscoach Van Marwijk wilde ook in de achttiende wedstrijd onder de Limburger ongeslagen blijven. De druk leverde in de 50e minuut de voorsprong op. Na een leep balletje van Rafael van der Vaart stuitte Robin van Persie op doelman Andreas Isaksson. In de rebound was de goalie van de Zweedse ploeg kansloos, waardoor Dirk Kuijt kon scoren.

Källström zet Zweden op voorsprong (Foto: Pro Shots)

De drie punten leken in de tas te zitten, maar niets bleek minder waar. Enkele minuten na de voorsprong kwam Zweden via een strafschop op gelijke hoogte. Joris Mathijsen was de veroorzaker van het buitenkansje voor de Zweden, dat Sebastian Larsson zag scoren. Enkele minuten later stond de Swedbank Arena in Solna op zijn kop, toen Ola Toivonen voor de voorsprong zorgde.

Oranje ging opnieuw op jacht naar de gelijkmaker en kreeg daar ook een aantal mogelijkheden voor. Zweden slaagde er echter in om stand te houden. Zelfs de traditionele invalbeurt van Eljero Elia leverde geen doelpunten meer op, waardoor de Zweden hun feestje konden vieren.