Uitslagen Eredivisie speelronde 17

Dit weekend werd in de Eredivisie de zeventiende speelronde afgewerkt. PSV profiteerde optimaal van het puntverlies van AZ en is de koploper genaderd tot op één punt. Onderin verloren zowel De Graafschap, VVV-Venlo en Excelsior en is er dus niks veranderd in de verhoudingen.

Feyenoord kwam in de thuiswedstrijd tegen FC Twente al na acht minute op voorsprong. Na een voorzet van Bakkal bracht Guidetti de Rotterdammers op een 1-0 voorsprong. Feyenoord bleef in het vervolg van de eerste helft uitstekend spelen en vlak voor rust leek de zege zelfs al veilig te zijn. Guidetti scoorde nog twee keer wat een hattrick voor de Zweed betekende. In de tweede helft was het spelbeeld compleet omgekeerd. Nu was het Twente wat de betere ploeg was en na een klutsgoal vanChadli werd het weer spannend. Dankzij een geplaatst schot van De Jong werd het 3-2 en wankelde Feyenoord. Twente voerde de druk steeds verder op maar slaagde er niet meer in de gelijkmaker te produceren.

Voor de derde keer deze maand heeft AZ punten verspeeld in uitwedstrijd. Ditmaal tegen NAC Breda. Voor rust was het AZ wat de betere ploeg was, maar door slordig verdedigen kwam het toch op achterstand. Antony Lurling scoorde met een stiftje de 1-0. Nadat Wernbloem een enorme kans op de gelijkmaker miste kwam AZ vlak voor rust toch op gelijke hoogte. Holman scoorde uit een hoekschop. In de tweede helft was de wedstrijd meer in evenwicht maar waren de beste kansen wederom voor AZ. Vooral Holman kreeg goede mogelijkheden om de Alkmaarders op voorsprong te zetten, maar slaagde er niet in. Na wederom slecht verdedigen was het toch nog NAC dat de overwinning greep. Koenders maakte in de slotminuut het beslissende doelpunt.

SC Heerenveen was al dertien duels op rij ongeslagen, maar leed tegen PSV op eigen veld een forse nederlaag. Binnen een half uur hadden de bezoekers al een 0-3 voorsprong. Toivonen kon vrij inkoppen na een voorzet van labyad, Matavz scoorde na een assist van Manolev en wederom Toivonen scoorde na een combinatie met Matavz. Na de rust werd Heerenveen volledig weggespeeld door PSV. De Eindhovenaren kregen vele kansen en Heerenveen mocht blij zijn dat er slechts twee werden benut, namelijk door Wijnaldum en Marcelo. Van de La Parra redde de eer voor Heerenveen en bepaalde de eindstand op 1-5.