Uitslag Feyenoord - AFC Ajax

Feyenoord en Ajax stonden vanmiddag voor de 56e keer tegenover elkaar in de Kuip. In Amsterdam werd het nog 1-1, maar in eigen huis waren de Rotterdammers te sterk en zegevierden met 4-2. Het breekpunt was een discutabele penalty, die arbiter Kuipers in de eerste helft gaf.

Beide ploegen begonnen onrustig aan het duel. Feyenoord liet Ajax de bal rond spelen, maar zorgde er wel voor dat men er kort bovenop zat. De eerste grote kans van de wedstrijd was voor Vurnon Anita. De verdediger stoomde na een kwartier vanaf de rechterzijde op en schoot van buiten het strafschopgebied op het doel van Erwin Mulder, die het schot wist te pareren.

Drie minuten later was het alsnog raak. Na een corner van Feyenoord, die werd afgeslagen, gingen de Amsterdammers in hoog tempo naar het doel van de tegenstander. Eenmaal daar aangekomen slaagde Christian Eriksen er in om de bal achter Mulder te werken. Ook daarna bleven de bezoekers het spel maken, waar de Rotterdammers moeite hadden om in de buurt van het doel van de tegenstander te komen.

Lorenzo Ebecilio stuit tijdens een aanval op doelman Erwin Mulder (Foto: Pro Shots)

Feyenoord kreeg uiteindelijk hulp van arbiter Kuipers, die de bal na een overtreding van Jan Vertonghen op John Guidetti op de stip plaatste. De huurling van Manchester City maakte vervolgens geen fout en trok de stand weer gelijk. De gelijkmaker zorgde er eveneens voor dat de aanwezige fans de sfeer in de Kuip verder verhoogden.

Op slag van rust maakte Guidetti, die enkele dagen geleden nog ziek was, zijn tweede van de wedstrijd, waardoor Feyenoord de leiding nam. Ook in de laatste minuten van het eerste bedrijf bleven de Rotterdammers oppermachtig en waren via Ruben Schaken zelfs nog dichtbij de 3-1.

John Guidetti viert zijn tweede treffer van de middag (Foto: Pro Shots)

Na vijf minuten in de tweede helft leek Otman Bakkal een einde te maken aan de illusies van Ajax. De huurling van PSV tekende namelijk voor de 3-1, waarbij de verdediging van de Amsterdammers er niet goed uit zag. Niet veel later kreeg Theo Janssen een enorme kans, maar zag zijn poging gestopt worden door Mulder, waardoor de aansluitingstreffer uitbleef.

In het laatste half uur wilde trainer Frank de Boer proberen een opening te forceren en bracht Nicolás Lodeiro en Davy Klaasen in. Zij vervingen respectievelijk Miralem Sulejmani en Eyong Enoh en zou voor meer stootkracht voorin moeten zorgen. Ajax wist wel een aantal aanvallen op te zetten, maar was te onzorgvuldig om echt gevaarlijk te worden.

Tien minuten voor tijd was daar toch de 3-2, nadat doelman Mulder een enorme blunder maakte. De doelman van Feyenoord wilde de bal uittrappen, maar Dimitry Bulykin reageerde alert door de bal te stoppen, die vervolgens in het doel dwarrelde. In de slotfase gooide Guidetti de deur definitief in het slot, nadat hij voor de derde keer raak schoot. De Zweed kreeg de bal aangespeeld van Schaken en rondde vervolgens fraai af.

In de blessuretijd, die zo'n vier minuten in beslag nam, geloofden beide ploegen het wel. De wedstrijd kabbelde naar het einde, waardoor Feyenoord voor het eerst sinds het seizoen 2005/2006 in eigen huis een competitiezege op Ajax boekt.