[OS 2012] De antwoorden van Dex Elmont

Op weg naar de Olympische Spelen van Londen kunnen lezers van FOK!sport vragen stellen aan sporters die komende zomer zullen deelnemen. De tweede uit de serie is judoka Dex Elmont. Hieronder vind je zijn antwoorden.

De regels van het judo zijn na de Spelen van Peking flink op de schop gegaan. Koka eruit, geen directe aanvallen op de benen meer (kata guruma!) enz. Nu zijn we vier jaar verder: denk je dat deze veranderde regelgeving een verbetering voor het judo is geweest? En heb je zelf veel in je aanvallende stijl moeten aanpassen?

Mijn stijl heeft niet veel te lijden gehad onder de nieuwe regels. Ik greep niet veel naar de benen. Het is wel een verandering, maar of het beter voor het judo is geweest weet ik niet. Voor het Japanse judo zeker wel, sinds de invoering van deze regels zijn ze het judo meer gaan domineren. De regels zijn er gekomen omdat het te veel op worstelen leek af en toe. Aan de ene kant wel jammer, want er kwamen ook mooie punten uit.


Dex Elmont in voorbereiding. (Foto: Pro Shots)


De huidige generatie judoka's, met onder meer Henk Grol, jouw broer Guillaume, en jou is erg succesvol. De bondscoach (Maarten Arens) heeft zorgen geuit dat er weinig talent uit de jeugd doorbreekt, onder meer door een gebrek aan mentale hardheid. Deel jij de zorgen dat het heren judo enigszins dreigt terug te vallen? En zie je voor jezelf een rol om nieuw talent op te leiden?

Ik ben van mening dat er inderdaad een groot gat zit achter ons drieën. Hoe dat komt, geen idée. Het niveau is wel erg laag, maar misschien presteren wij gewoon te goed. Misschien is het iets met mentaliteit, wel glorie willen maar niet door het stof. Ik ben een tijdje geleden begonnen met her en der wat tips geven. Maar de focus moet nu nog bij mezelf liggen. Misschien dat ik na mijn carrière wel wat voor mijn club ga betekenen.

Op Twitter lees ik dat je een liefhebber bent van de Surinaamse keuken. Hoe moeilijk is het voor jou om op gewicht te blijven, zeker omdat je enkele jaren geleden al bent overgestapt van de -66 naar de -73kg?

De overstap naar de -73kg heeft me goed gedaan. Ik kan nog steeds goed eten en hoef meestal niet meer dan twee kg eraf te werken. Ik heb geen problemen met mijn gewicht. Dat is in de -66 periode wel eens anders geweest. Daar moest ik minimaal 5 kg afvallen voor elke wedstrijd.

Je bent een aantal jaar geleden overstapt naar een zwaardere klasse. Wat is nou het essentiële verschil (buiten het gewicht) tussen de twee klasses? Kan je merken dat het anders judoën is?

Het tempo in de 66kg is echt hoger. Het is daar vastpakken en gelijk een worp inzetten, ook al is er niet echt een mogelijkheid. In de 73kg ligt het tempo lager, meer kracht als de judoka's elkaar vasthebben. De worpen zijn explosiever en er ligt meer kracht achter.


Met de zilveren WK-medaille (Foto: Pro Shots)


Het is voor de tweede keer dat je mee gaat doen aan de Spelen. In hoeverre ga je je voorbereiding aanpassen, zodat je dit jaar in elk geval verder komt dan de tweede ronde van 2008?

Je kunt je daar niet op voorbereiden. Het is niet zo dat ik in 2008 net hard genoeg had getraind om de tweede ronde te halen. Nee in judo weet je het nooit, je kunt een top voorbereiding hebben en er de eerste ronde uit liggen. Dat is judo.

Is je schoonvader Prem eerder een steun of juist een afleiding als hij op de tribune zit?

Prem is een goed steunpunt in de tribune. Maar meestal hoor ik hem niet, het contact met mijn coach, daar focus ik me op, dat is het belangrijkste.

Hoe moeilijk is het je studie Geneeskunde te combineren met topsport, als dat überhaupt al mogelijk is? In welk jaar studeer je nu?

Het is heel moeilijk om mijn studie te combineren met topsport. Het judo seizoen is intensiever geworden, elke maand ga je wel twee keer naar het buitenland. En daarbij komt het dat ze bij de VU niet echt topsport-minded zijn. Soms word ik er echt moedeloos van. Ik hoop mijn bachelor voor de Spelen te halen.

Op welke manier concentreer/bereidt je je voor op wedstrijden?

Vanaf het moment dat ik mijn hotelkamer verlaat gaat de knop om. Ik probeer dan eerst in een relaxte modus te raken. In etappes gaat de spanning in mijn hoofd en lijf omhoog. Aankomen in de hal, de sfeer proeven brengt meer spanning. De warming up is de volgende fase. De knop is dan echt om. Ik weet nu pas wie mijn tegenstander is en ik ga me daarop richten. Met muziek hou ik me in de juiste mood en door een beetje op de muziek te bewegen blijf ik warm en soepel. Zo gaat het ongeveer.

Heb je nog tijd voor hobby's naast het judo en je studie? En welke zijn dat?

Ik heb niet echt veel tijd voor hobby's. Maar ik kook graag en ik luister veel naar muziek.

Naar welke andere sporten wil je gaan kijken op de Spelen als je wedstrijddag is geweest?

In Peking ben ik naar haast alle sporten geweest die ik wilde zien. Atletiek, hockey, waterpolo, baanwielrennen en voetbal. Op mijn lijstje voor Londen staan basketball en gewichtheffen. Het is altijd moeilijk om ergens te kijken. De atleten moeten voor de andere sporten ook gewoon toegangskaarten hebben. En dat zijn er helaas te weinig voor iedereen.


Elmont in concentratie op de tatami (Foto: Pro Shots)