De EK-prognose van... Jeroen Elshoff (commentator NOS)

Het EK voetbal begint te naderen. Vrijdag 8 juni 2012 staat in het Poolse Warschau het openingsduel tussen Polen en Griekenland op het programma. FOK!sport benaderde de afgelopen tijd een aantal mensen uit de voetbalwereld en vroegen ze naar hun voorspellingen voor het komende EK. Vandaag is het de beurt aan Jeroen Elshoff, voetbalcommentator van NOS.

Elshoff zal tijdens het komende EK voor de NOS enkele wedstrijden van commentaar voorzien en volgt dus het grootste gedeelte van dit toernooi vanuit het stadion. Mocht hij bondscoach zijn, dan zou hij aantreden met Afellay in de basis: "Ik zou dan toch, zoals Van Marwijk natuurlijk ook doet, doorbouwen op het fundament van het afgelopen WK. Even er vanuit gaande dat iedereen fit is en dus ook Afellay zijn dit mijn elf: Stekelenburg; Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Pieters; Van Bommel, Van der Vaart; Afellay, Sneijder, Robben; Van Persie."

"Ik kies voor Afellay, mocht hij fit zijn. Anders is Kuijt daar de vervanger, aan de rechterkant omdat ik denk dat je meer hebt aan Van Persie in de spits als je buitenspelers hebt die buitenom gaan. En Van Persie in deze vorm moet je zoveel mogelijk voeden", aldus Elshoff.

Verder ziet Elshoff onze Oosterburen als grootste kanshebber voor het komende EK: "Duitsland maakte op het WK al grote indruk op mij en dat is sinds de kwalificatie alleen maar meer geworden. Dat is voor mij de grootste kanshebber. Ik ben ook erg benieuwd of Spanje voor het derde toernooi achtereen weer zon hoog niveau kan halen. Dat zou uniek zijn."

Jeroen Elshoff, voetbalcommentator voor de NOS

Mesut Özil, spelverdeler bij de Duitsers, dicht hij ook een goed toernooi toe: "Ik denk dat Mesut Özil wel eens de speler van het toernooi kan gaan worden, hij lijkt er helemaal klaar voor. Indrukwekkende, complete speler. Verder vind ik Mario Gotze een groot talent die ook nog wel eens hoge ogen kon gaan gooien. En bij de Spanjaarden verwacht ik veel van David Silva."

Op de vraag wat zijn grootste EK-ervaring tot nu toe was, nam hij ons mee terug naar het succesvolle jaar 1988: "Net als ongetwijfeld iedere Nederlander die toen al oud genoeg was om het bewust mee te maken, was dat uiteraard het EK van 1988. Ik was elf jaar en totaal voetbalgek. Marco van Basten was mijn held. Na de overwinning leidde ik een polonaise van volwassenen en stond ik met mijn vader op het viaduct bij Vinkeveen met een grote oranje opblaashandschoen naar de spelersbus te zwaaien. Een van mijn mooiste jeugdherinneringen."

Elshoff verwacht ook dat het opnieuw ontbreken van technische hulpmiddelen op het EK weer voor veel discussies zal leiden: "Niet zozeer op het EK, maar voetbal in het algemeen snakt naar technische hulpmiddelen voor arbiters. Je kan er donder op zeggen dat zolang die er niet zijn, ook op dit EK er weer fouten gemaakt gaan worden die veel stof zullen doen opwaaien."

Tot slot besloten we de vragenlijst met de vraag welke speler hij later ziet schitteren in Oranje: "Op dit moment kan ik erg genieten van Adam Maher. Het is te hopen dat hij straks voor Oranje gaat kiezen, want die jongen heeft enorm veel potentie. Verder ben ik benieuwd naar Luc Castagnois. Goede spits en ik ben erg nieuwsgierig wat de volgende stap in zijn ontwikkeling zal zijn. Hij moet wel gaan spelen, want te lang op de bank zitten bij Inter is ook niet goed."