De EK-prognose van... Süleyman Öztürk (redacteur VI)

Het EK voetbal begint te naderen. Vrijdag 8 juni 2012 staat in het Poolse Warschau het openingsduel tussen Polen en Griekenland op het programma. FOK!sport benaderde de afgelopen tijd een aantal mensen uit de voetbalwereld en vroegen ze naar hun voorspellingen voor het komende EK. Vorige week publiceerden we het interview met Willie Overtoom, vandaag is het de beurt aan Süleyman Öztürk, redacteur Voetbal International - buitenlands voetbal.

Mocht Öztürk de basisopstelling van Oranje bepalen, dan zal Maarten Stekelenburg op doel staan en vormen Gregory van der Wiel, Joh Heitinga, Joris Mathijsen en Urby Emanuelson de verdediging. Mark van Bommel, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart staan op het middenveld.

Verder kiest de redacteur van VI voor Arjen Robben linksvoor, Van Persie in de spits en Kuijt rechts in de aanval voor de balans. Ook heeft hij al een scenario in zijn hoofd, mocht het niet lopen: "Huntelaar als eerste invaller. Dan Dirk Kuijt eruit, van Persie naar de positie links hangend en Robben naar de rechterflank." Ook zou hij met "iets minder de rem erop spelen dan Bert van Marwijk doorgaans doet."

Öztürk zal het gehele EK volgen op de redactie van de VI. "Dat zijn de tropendagen voor het blad. Elke wedstrijd wordt gevolgd, verhalen met en over spelers gemaakt, noem maar op.." Gevraagd naar welk land volgens Öztürk de grootste kans maakt om het EK te winnen, kiest hij voor titelverdediger Spanje. "Spanje is de topfavoriet. De vraag is, kunnen ze drie toernooien op rij presteren, maar voetballend hebben ze het beste elftal. Ze bereikten ook in de kwalificatiefase weer een zeer hoog niveau. Duitsland is een goede tweede, ook aantrekkelijk voetballend en dodelijk in de omschakeling."

In zijn basisopstelling koos Öztürk voor Emanuelson linksachter. Hij adviseert Bert van Marwijk om niet voor Erik Pieters te kiezen. "Hij is voetballend beperkt, verdedigend zwak. Geldt voor Emanuelson ook, maar die heeft meer flair en bewijst bij AC Milan nu dat hij zich op hoog niveau staande weet te houden."

Suleyman Ozturk, redacteur van VI

Kevin Strootman kan in de ogen van Öztürk uitgroeien tot een gewild object voor grote Europese clubs. "Voor het grote publiek is Kevin Strootman natuurlijk een grote onbekende. Als Nederland ver weet te reiken, komt hij automatisch op de radar van de grote Europese clubs."

Ook bij de Duitsers en Denen ziet de VI-redacteur een speler die kan uitgroeien tot verrassing van het toernooi. "Bij Duitsland kan Mario Götze de verrassing worden. Heeft nog geen basisplaats bij de Duitsers, maar zal zeker als invaller speelminuten gaan maken. Wordt beschouwd als de Duitse Messi. Heerlijke speler om naar te kijken. Bij de Denen is Christian Eriksen ondanks zijn jonge leeftijd de regisseur. Dat zal ook de aandacht trekken."

Het ideale scenario voor Oranje in de ogen van Ozturk is een EK-finale tegen Duitsland. "Winnen van Duitsland in een EK-finale, dat is voor veel Nederlanders toch het summum." Ook vroegen wij hem naar zijn grootste EK-ervaring tot nu toe. Ozturk nam ons mee terug naar het EK van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland. "De krankzinnige slotfase in het kwartfinaleduel tussen Kroatië en Tsjechië op het EK van 2008. Een wedstrijd waarin 118 minuten niets gebeurde, gevolgd door twee wonderlijke minuten waarin de Turken van de hel in de hemel belandden."

Als laatst gaf Öztürk antwoord op de vraag welke speler de potentie toont om later te schitteren in Oranje. Hij kiest voor Karim Rekik, verdediger van Manchester City. "Ik hoop dat Karim Rekik de belofte waarmaakt die hem wordt toegedicht. Een goede centrale verdediger kan dit Oranje op termijn wel gebruiken. Achter Heitinga en Mathijsen is de spoeling om dit moment erg dun."