De EK-prognose van... Eddy Jansen (voormalig NOS Langs de Lijn)

Het EK voetbal start over iets meer dan een maand. Vrijdag 8 juni 2012 staat in het Poolse Warschau het openingsduel tussen Polen en Griekenland op het programma. FOK!sport benaderde de afgelopen tijd een aantal mensen uit de voetbalwereld en vroeg ze naar hun voorspellingen voor het komende EK. Vorige week was Soufiane Touzani aan het woord; vandaag interviewen we Eddy Jansen, voormalig commentator van NOS Langs de Lijn.

Als Jansen bondscoach zou zijn, dan zou zijn basiselftal er als volgt uitzien. "Stekelenburg; Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen en Pieters; Van Bommel, Sneijder en Strootman; Robben, Van Persie en Afellay."

Eddy Jansen, voormalig commentator NOS Langs de Lijn

Daarnaast vroegen we hem natuurlijk ook naar de voorspelling van de nieuwe Europees kampioen. "Ik schat Spanje en Duitsland de grootste kanshebbers omdat die landen tot nu toe een heel sterke indruk maken. Nederland kan ook heel ver komen, maar ik heb twijfels omdat er na de WK-finale in 2010 de prestaties niet meer zó overtuigend overkomen. Maar ik ben natuurlijk chauvinistisch genoeg om te hopen dat Nederland Europees kampioen wordt!"

De grootste ervaringen van Jansen waren natuurlijk zijn verslagen tijdens een eindronde voor NOS Langs de Lijn. "De EK’s waar ik als verslaggever voor NOS langs de Lijn zelf bij was: Duitsland in 1988, Engeland in 1996 en Euro 2000 in Nederland en België," blikt hij terug. Daarnaast vond hij het niet nodig bondscoach Bert van Marwijk van een advies te voorzien. "Hij weet heel goed wat hij doet!"

Eddy Jansen, voormalig commentator NOS Langs de Lijn

Als Jansen één ding aan de opzet van het huidige EK voetbal mag veranderen, dan zou hij er voor kiezen om de eindronde niet meer in twee landen te laten spelen. "Ik weet dat dat de mogelijkheid schept om ook kleine landen de kans te geven een EK te organiseren, maar het zou mijn voorkeur hebben om een EK in één land te laten spelen."

Daarnaast zijn er volgens hem genoeg potentiële kandidaten, die een kansje maken om ooit international van Oranje te worden. "We hebben een best talentvolle lichting spelers; Adam Mahér bij AZ, Jetro Willems bij PSV en Jordy Clasie bij Feyenoord. Ik denk dat dat soort spelers straks een vaste waarde gaat worden in Oranje, mits hun ontwikkeling niet om een of andere reden stokt."