De EK-prognose van... Thijs Slegers (PSV-watcher VI)

Het EK voetbal begint te naderen. Vrijdag 8 juni 2012 staat in het Poolse Warschau het openingsduel tussen Polen en Griekenland op het programma. FOK!sport benaderde de afgelopen tijd een aantal mensen uit de voetbalwereld en vroegen ze naar hun voorspellingen voor het komende EK. Vorige week publiceerden we het interview met Nigel Hasselbaink, vandaag is het de beurt aan Thijs Slegers, PSV-watcher van Voetbal International.

Mocht Slegers de taak krijgen om het basiselftal van het Nederlands elftal samen te stellen, dan zou hij voor de volgende elf spelers kiezen: "Maarten Stelekenburg, Gregory van der Wiel, John Heitinga, Joris Mathijsen, Jetro Willems, Mark van Bommel, Kevin Strootman, Arjen Robben, Wesley Sneijder, Ibrahim Afellay en Robin van Persie."

Slegers, die het EK grotendeels vanaf de redactie van Voetbal International zal volgen, verwacht dat Nederland de grootste kanshebber is om het komende EK te winnen. "De spelers beseffen dat dit de laatste kans is om met deze groep een hoofdprijs te winnen. Bovendien zullen we qua fitheid profijt hebben van het feit dat veel van onze spelers dit seizoen om uiteenlopende redenen niet alles spelen."

Thijs Slegers: "Oranje wint het EK"

Gevraagd naar zijn grootste EK-ervaring tot nu toe, neemt de PSV-watcher ons mee naar het EK van 2004 in Portugal: "Het toernooi in Portugal was een fantastische belevenis. Het hele land ‘deed’ mee en omdat Oranje de halve finale bereikte konden wij ‘volgers’ daar tot en met de laatste week van genieten." Nederland verloor uiteindelijk in de halve eindstrijd in de memorabele wedstrijd van gastland Portugal met 2-1.

Slegers wil bondscoach Bert van Marwijk het advies meenemen om vooral in Robin van Persie te blijven geloven: "Hij gaat exploderen in de goede zin van het woord." Ibrahim Afellay, die in Slegers' basisopstelling een plaatsje links in de aanval heeft, kan volgens Slegers "promoveren naar de categorie met absolute spelers" tijdens het komende EK.

Mocht de PSV-watcher zijn tegenstander uitkiezen om op het EK te spelen, dan zou Slegers het liefst aan willen treden tegen titelverdediger Spanje. "Dit is de maximale uitdaging op het moment." Slegers is wel tegenstander van het feit dat het komende EK in twee landen wordt gehouden, hij ziet dit liever niet meer gebeuren: "Nooit meer in twee landen organiseren als het gevolg is dat sommige speelsteden verder dan 500 km uit elkaar liggen."

Als laatst vroegen we hem nog welke speler(s) de potentie tonen om later in Oranje te schitteren. "Davy Klaassen van Ajax maakt binnen nu en twee jaar zijn debuut in Oranje."