'Ajax dankt titel aan competitievervalsing'

Koploper Ajax profiteert voor het tweede seizoen op rij van de drukke Europese verplichtingen van concurrenten voor de landstitel. Waar FC Twente vorig jaar het kampioenschap alsnog verloor nadat de formatie uit Amsterdam was uitgeschakeld in de Europa League, betaalt AZ dit seizoen ook tol voor de successen in het buitenland en kan het de landstitel vergeten.

Daarom verovert Ajax voor het tweede jaar op rij de titel door competitievervalsing, zo concludeert inspanningsfysioloog Raymond Verheijen, die na jarenlang onderzoek leerde dat teams veel minder kans hebben om te winnen als ze slechts 2 hersteldagen hebben tussen wedstrijden.

De voormalige assistent van bondscoaches Guus Hiddink, Frank Rijkaard en Dick Advocaat onderzocht de afgelopen 4 jaar meer dan 27.000 wedstrijden uit de periode 2001-2011 in de Nederlandse, Engelse, Duitse, Italiaanse, Franse, Spaanse en Portugese competities, alsmede de Champions League en Europa League.

Volgens Verheijen hebben clubs maar liefst 40 procent minder kans op een zege als ze na slechts 2 dagen rust een tegenstander treffen die minimaal 3 dagen niet heeft gespeeld. Onterecht puntverlies ontstaat volgens hem vooral in het laatste half uur van de wedstrijd, omdat teams met slechts 2 rustdagen dan 75 procent meer kans hebben op een tegendoelpunt hebben en het aantal zelf gescoorde goals in de slotfase juist met 70 procent afneemt.

Volgens de inspanningsfysioloog raken spelers in de slotfase van de wedstrijd vermoeid omdat ze in de twee rustdagen onvoldoende zijn hersteld. Hij pleit daarom voor een internationale regel die teams minimaal 3 hersteldagen biedt tussen wedstrijden. "Uit onderzoek blijkt dat het huidige speelschema niet eerlijk is", zegt hij. ,,De FIFA en UEFA moeten ingrijpen. Een '3-rustdagen-regel' moet voor fair play zorgen.’’

AZ won na de winterstop slechts 1 van de 6 eredivisieduels na slechts 2 rustdagen als gevolg van een Europees optreden. Ajax begon dit seizoen vaker frisser aan een eredivisieduel omdat het al eerder werd uitgeschakeld in de Europa League. Daarbij voetbalde de kampioen voor de winterstop op dinsdag en woensdag in de Champions League, waardoor het vergeleken met AZ vaak een extra dag rust genoot.

Verheijen rekende uit dat AZ bij een eerlijk competitieverloop met 8 punten meer op dit moment nog koploper van de eredivisie was geweest. De club uit Alkmaar overkomt volgens de inspanningsfysioloog hetzelfde als FC Twente vorig jaar, dat vlak na de de Europese duels met Villarreal 4 punten verloor terwijl Ajax allang geen Europese verplichtingen meer had. Daardoor kreeg Ajax alsnog de kans om op de slotdag de titel te grijpen.

'Ajax dankt titel aan competitievervalsing'
'Ajax dankt titel aan competitievervalsing' (Foto: ANP)