Uitslag FC Twente - AFC Ajax

Ajax is er vanmiddag in geslaagd om het duel met 2-1 van FC Twente te winnen. Toch kon het kampioensfeest nog niet gevierd worden, aangezien Feyenoord in Rotterdam met 1-0 te sterk was voor AZ. Het is voor de Amsterdammers voor het eerst sinds 2008 dat een competitiewedstrijd in Enschede wordt gewonnen.

Ajax kon in de wedstrijd tegen FC Twente de 31e landstitel pakken, maar was wel afhankelijk van het resultaat bij de wedstrijd tussen Feyenoord en AZ. Mocht één van beide formaties winnen, dan zou het kampioensfeest nog een aantal dagen uitgesteld moeten worden. Komende woensdag vindt namelijk de voorlaatste speelronde plaats, waarbij de Amsterdammers het verschil definitief zouden kunnen maken.

Na het eerste fluitsignaal nam Ajax het initiatief in de wedstrijd. Dit resulteerde al snel in een kans voor Theo Janssen. Lang duurde de overmacht voor de Amsterdammers echter niet, aangezien FC Twente het duel al snel naar zich toe trok. Dit resulteerde vervolgens in twee goede mogelijkheden voor Ola John, die er niet in slaagde om keeper Kenneth Vermeer te verschalken.

Na bijna een half uur spelen kreeg Ajax de ultieme mogelijkheid om op voorsprong te komen. Doelman Nikolay Mihaylov haalde Gregory van der Wiel in het strafschopgebied onderuit. Arbiter Liesveld kon niet anders dan naar de stip wijzen en gaf de sluitpost van FC Twente bovendien geel. Janssen wist de penalty vervolgens te verzilveren, maar Mihaylov kon nog wel een paar vingertoppen tegen de bal zetten.

Theo Janssen zet Ajax op voorsprong door de penalty te verzilveren (Foto: Pro Shots)

In de 34e minuut kon Ajax de voorsprong verder vergroten, maar Christian Eriksen schoof de bal maar net naast het doel van Mihaylov. Dat was ook meteen het laatste wapenfeit van de eerste helft, aangezien in het resterende deel nauwelijks noemenswaardige kansen werden gecreëerd.

Na de thee was Ajax via Jan Vertonghen direct weer gevaarlijk. De verdediger kwam aan de linkerkant op, maar slaagde er vervolgens niet in de bal tot bij Siem de Jong te krijgen. In het vervolg vielen er weinig kans te noteren. Een fan op de tribune liet zich echter van zijn slechtste kant zien door een voorwerp op het veld te gooien. Deze kwam uiteindelijk tegen het hoofd van Toby Alderweireld terecht, die daardoor een kleine wond opliep.

Twintig minuten voor tijd was FC Twente heel dichtbij de gelijkmaker. Douglas probeerde met een omhaal te scoren, maar doelman Vermeer wist dit schot nog te pareren. De corner die hierop volgde, leverde de Tukkers alsnog de gelijkmaker op. Leroy Fer joeg de bal tegen de touwen, waarna De Grolsch Veste explodeerde.

Het doelpunt zorgde ervoor dat FC Twente weer ging geloven in een overwinning. De ploeg zette Ajax vast en kwam er een aantal keer gevaarlijk uit. Toch viel het doelpunt uiteindelijk aan de andere kant. Ola John reageerde te laat op een voorzet van Lorenzo Ebecilio, die door Gregory van der Wiel in het doel werd geschoten.

Vijf minuten voor tijd kreeg Ola John een enorme kans op de gelijkmaker, waar hij zelf van schrok. Oog in oog met doelman Vermeer slaagde de speler van FC Twente er niet in om de broodnodige treffer binnen te tikken. Diep in blessuretijd was het Douglas die bijna de gelijkmaker binnenwerkte. Toch bleek de treffer van Van der Wiel voldoende te zijn.

FC Twente

1 - 2

AFC Ajax

72' Fer    30' Janssen (pen)