Kritiek op staat tennisbaan Madrid houdt aan

Rafael Nadal heeft gisteren andermaal kritiek geuit op de staat van de baan op het ATP-Masterstoernooi in Madrid na zijn verloren partij tegen landgenoot Fernando Verdasco. Zijn rivaal Djokovic won wel van de Zwitser Wawrinka, maar ook hij stak zijn mening over de staat van de tennisbaan niet onder stoelen of banken.

"Je valt, struikelt, glijdt de hele tijd uit. Aan het eind van de week is de winnaar degene die zich geen pijn heeft gedaan," aldus de Serviër. Nadal ging nog een stapje verder; "Als de baan zo blijft, staat er volgend jaar een toernooi minder op mijn agenda."

De kritiek op het tennisveld in Madrid begon in 2010, toen Nadal de finale van het toernooi bereikte tegen Roger Federer. Het gravel was toen nog niet blauw, maar de baan desalniettemin slecht. Bij matchpoint op de service van Federer sloeg Nadal een bal hard terug richting de Zwitser, maar die zwaaide met zijn racket in de lucht; de bal was lek gesprongen door een oneffenheid op de baan.

Om de oneffenheden te voorkomen werd een te harde baan gemaakt, aldus de organisatie. Daar komt dit jaar nog eens het blauwe gravel bovenop. Volgens uitbater Ion Tiriac kunnen de toeschouwers de bal dan beter zien en komt dat het kijkgenot ten goede, vooral op televisie. De spelers hebben hun eigen mening en Nadal beklaagde zich al voordat het toernooi begon over dat het blauw glad is en duizelig maakt.

Tiriac heeft toegegeven dat het glad is in Madrid. "Het is waar dat de baan glad is. Men kan het snel corrigeren, maar het is gevaarlijk." Dat heeft volgens hem echter niks te maken met het blauwe gravel. "We hebben hier de eindverantwoordelijke voor de velden van Roland Garros van de afgelopen twaalf jaar. We weten dat een nieuwe tennisbaan nooit goed is, hoe vaak je het ook aanharkt - er moet op gespeeld worden." Tot dit jaar moest het speelveld in Madrid elk jaar opnieuw worden opgebouwd en afgebroken. Omdat men dat hierna niet meer wil doen, is de baan dit jaar weer te hard gemaakt, aldus de Roemeense ex-tennisser.

Toestemming voor het blauwe gravel is er echter alleen voor dit jaar. Toch gaat Tiriac volgend jaar weer permissie aanvragen of van de traditionele rode kleur mag worden afgeweken. Voor dat jaar heeft hij ook een nieuwe troef bedacht in de vorm van fluorescerende ballen, die voor nog meer zichtbaarheid moeten zorgen én meer televisiekijkers. Of dat plan doorgezet gaat worden moet nog blijken, maar in ieder geval zal de Roemeen ervoor zorgen dat er ophef over komt, want dat betekent voor de zakenman maar één ding: gratis publiciteit.

ATP Madrid blauwBlauwe baan in Madrid krijgt nog steeds kritiek te verduren (Foto: Novum)