[F1] Uitslag Grand Prix van Spanje

Pastor Maldonado heeft de Grand Prix van Spanje op zijn naam geschreven. De Venezolaan zegevierde met zijn Williams voor de Ferrari van Fernando Alonso en de Lotus van Kimi Räikkönen. Sebastian Vettel werd zesde en blijft hierdoor het kampioenschap leiden, al moet hij nu wel Alonso naast zich dulden.

De race in Barcelona begon met Williams-coureur Pastor Maldonado op poleposition nadat McLaren-coureur Lewis Hamilton uit de uitslag was gehaald nadat hij in de uitloopronde van de kwalificatie stilgevallen was. Het team veinsde een technisch probleem, terwijl er te weinig brandstof getankt was.

De beste start was voor Fernando Alonso die meteen Maldonado inhaalde, voor Kimi Räikkönen en Romain Grosjean. Sauber-rijder Sergio Perez kende een goede start, maar de bolide van de Mexicaan werd in de malaise geraakt en hij moest met een lekke band naar de pits. Felipe Massa klom van de vijftiende naar de elfde plaats, terwijl Hamilton de 24e stek verruilde voor de twintigste.

In de tweede ronde haalde Hamilton wederom enkele rijders in, terwijl achter hem Marussia-rijder Charles Pic een spin maakte. Vooraan kon Maldonado het tempo van Alonso goed volgen, want het verschil tussen beide rijders bedroeg in de beginfase van de race iets meer dan een seconde. De eerste van de coureurs die na zeven ronden stopte was Mark Webber die als 23e weer op de baan kwam om ze te proberen verder naar voren te komen. Sebastian Vettel volgde een ronde later, waarna de wereldkampioen achttiende lag.

Meer coureurs kwamen snel binnen, waaronder leider Alonso die als derde weer op het asfalt kwam. Maldonado en Räikkönen volgden een ronde later, waardoor Alonso weer leidde en zelfs een groter gat creëerde dan eerst. Daarachter lag de nog niet gestopte Hamilton, voor de eveneens nog niet gestopte Heikki Kovalainen, Nico Rosberg en Romain Grosjean. Een plaats hierachter lag de nog niet gestopte Bruno Senna die in ronde dertien aangereden werd door Mercedes-rijder Michael Schumacher. De Duitser stond met schade in bocht één in de gridbak, terwijl ook Senna met een lekke linkerachterband op moest geven.

Na vijftien ronden stopte Hamilton eindelijk, waardoor hij terugviel naar plaats dertien. Helemaal goed ging het niet, want hij stuiterde bij het wegrijden linksachter over iets, waardoor de McLaren even het luchtruim koos. Ook Kovalainen maakte een stop, waardoor Grosjean na het inhalen van Rosberg vierde lag. Webber lag ondertussen ruim buiten de punten na een probleem met de voorvleugel, waardoor hij in een paar bochten tijd vijf plaatsen verloor.

De top tien na 19 ronden was: Alonso, Maldonado, Räikkönen, Grosjean, Rosberg, Vettel, Button, Kobayahsi, Di Resta en Vergne. Het gat vooraan tussen Alonso en Maldonado bedroeg na een derde van de race twee seconden. Räikkönen lag hier vijf seconden achter. Hamilton was in deze fase van de wedstrijd doorgestoten naar de twaalfde stek.

Rosberg opende na 23 ronden het bal van de stops. De Duitser kwam als dertiende terug op de baan. Ook Maldonado kwam vroeg binnen om zo te proberen Alonso in te halen. De Spanjaard kwam opvallend genoeg enkele ronden later dan de Venezolaan binnen, waardoor hij ruim achter de Williams-rijder naar buiten kwam. Verder naar achteren was er een gevecht tussen Massa en Hamilton, waarbij de Braziliaan de Brit achter zich hield. Dit gevecht werd beëindigd toen de stewards Massa en Vettel een straf oplegden voor het negeren van de gele vlaggen.

Halverwege de race leidde Maldonado met een voorsprong van zeven seconden op Alonso, terwijl Räikkönen nog eens twaalf seconden hier achter lag. Grosjean bezette plaats vier, voor Hamilton, Rosberg, Button, Kobayashi, Vettel en Hülkenberg. Kobayashi waagde een succesvolle aanval op Button, waardoor de Japanner op jacht kon gaan naar Rosberg. Hamilton maakte na 36 ronden zijn laatste stop, waardoor hij weer terugviel naar plaats veertien, achter de Force India van Di Resta.

Vettel slaagde er niet veel later in om de zevende plaats van Button af te pakken door aan het eind van het rechte stuk buitenom bij de McLaren te gaan. Button ging dan ook meteen naar binnen voor nieuwe banden, waardoor hij terugviel tot plaats vijftien, achter de Ferrari van Massa. Hamilton wist te profiteren van het gevecht tussen beide Toro Rosso's door beiden in enkele bochten in te halen. Ook Button schoof op door na een inhaalactie van Massa op Di Resta mee te schuiven en vervolgens de Braziliaan te pakken.

Maldonado maakte na 42 ronden zijn laatste stop. Deze was langzaam, maar Alonso ging niet een ronde later naar binnen voor nieuwe banden, waardoor Maldonado er mee weg kon komen. Vettel kwam wel binnen en wisselde bij zijn stop, net als eerder met Webber een neus. Hij kwam als tiende terug op de baan. Alonso kwam binnen in ronde 45 van 66 en kwam vier seconden achter Maldonado weer naar buiten. De Venezolaan reed op dat moment achter de Lotus van Räikkönen. De Williams-coureur passeerde Räikkönen echter snel, waarna de beurt aan Alonso was om de Fin in te halen. Dit deed de Spanjaard dan ook snel.

Alonso zette de jacht op Maldonado in en dichtte het gat met de Venezolaan snel. Van een aanval was echter nog geen sprake. Achter dit duo zetten de Lotussen de snelste tijden van het veld neer, waardoor ze ruim derde en vierde lagen, maar nog ruim achter de leiders. Met nog zeven ronden te gaan snoepte Vettel de achtste plaats van Button, de zevende van Hamilton en de zesde van Rosberg af. Ook Kobayashi waagde voor de vijfde plaats een poging bij de Mercedes van Rosberg. Een eerste poging slaagde niet, maar enkele bochten later lukte het de Japanner wel in de Duitser in te halen.

Pastor Maldonado heeft de Grand Prix van Spanje op zijn naam geschreven. Het was de eerste zege voor Williams sinds Brazilië 2004 en de eerste voor een Venezolaan ooit. Fernando Alonso werd tweede voor de Lotus van Kimi Räikkönen. Grosjean werd vierde, voor Kobayashi, Vettel, Rosberg, Hamilton, Button en Hülkenberg.

Uitslag

Pos. Rijder Team Tijd
1 Pastor Maldonado Williams 1:39:09.145
2 Fernando Alonso Ferrari +3.195
3 Kimi Räikkönen Lotus +3.884
4 Romain Grosjean Lotus +14.799
5 Kamui Kobayashi Sauber +1:04.641
6 Sebastian Vettel Red Bull +1:07.576
7 Nico Rosberg Mercedes +1:17.919
8 Lewis Hamilton McLaren +1:18.140
9 Jenson Button McLaren +1:25.246
10 Nico Hulkenberg Force India +1 Ronde
11 Mark Webber Red Bull +1 Ronde
12 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +1 Ronde
13 Daniel Ricciardo Toro Rosso +1 Ronde
14 Paul di Resta Force India +1 Ronde
15 Felipe Massa Ferrari +1 Ronde
16 Heikki Kovalainen Caterham +1 Ronde
17 Vitaly Petrov Caterham +1 Ronde
18 Timo Glock Marussia +2 Ronden
19 Pedro de la Rosa HRT +3 Ronden
DNF Sergio Perez Sauber +29 Ronden
DNF Charles Pic Marussia +31 Ronden
DNF Narain Karthikeyan HRT +44 Ronden
DNF Bruno Senna Williams +54 Ronden
DNF Michael Schumacher Mercedes +54 Ronden


Voorlopige coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 61
2 Fernando Alonso Ferrari 61
3 Lewis Hamilton McLaren 53
4 Kimi Räikkönen Lotus 49
5 Mark Webber Red Bull 48
6 Jenson Button McLaren 45
7 Nico Rosberg Mercedes 41
8 Romain Grosjean Lotus 35
9 Pastor Maldonado Williams 29
10 Sergio Perez Sauber 22
11 Kamui Kobayashi Sauber 19
12 Paul di Resta Force India 15
13 Bruno Senna Williams 14
14 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 4
15 Nico Hulkenberg Force India 3
16 Daniel Ricciardo Toro Rosso 2
17 Felipe Massa Ferrari 2
18 Michael Schumacher Mercedes 2
19 Timo Glock Marussia 0
20 Charles Pic Marussia 0
21 Vitaly Petrov Caterham 0
22 Heikki Kovalainen Caterham 0
23 Pedro de la Rosa HRT 0
24 Narain Karthikeyan HRT 0


Voorlopige constructeursstand

Pos. Team Punten
1 Red Bull 109
2 McLaren 98
3 Lotus 84
4 Ferrari 63
5 Mercedes 43
6 Williams 43
7 Sauber 41
8 Force India 18
9 Toro Rosso 6
10 Marussia 0
11 Caterham 0
12 HRT 0