De EK-prognose van... Bas van den Brink (speler Perth Glory)

Het EK voetbal begint te naderen. Vrijdag 8 juni 2012 staat in het Poolse Warschau het openingsduel tussen Polen en Griekenland op het programma. FOK!sport benaderde de afgelopen tijd een aantal mensen uit de voetbalwereld en vroegen ze naar hun voorspellingen voor het komende EK. Vorige week publiceerden we het interview met Jeroen Verhoeven, vandaag is het de beurt aan Bas van den Brink, speler van het Australische Perth Glory.

Van den Brink gaf ons, nog voordat de voorselectie van Oranje bekend was, zijn favoriete opstelling voor het komende EK. Verrassenderwijs heeft hij hierin een plekje ingeruimd voor Clarence Seedorf. De vedette van AC Milan zou samen met Mark van Bommel en Wesley Sneijder het middenveld vormen.

Zijn volledige opstelling bestaat uit: "Stekelenburg, Van der Wiel, Mathijsen, Heitinga, Pieters, Van Bommel, Seedorf, Sneijder, Robben, Van Persie en Van der Vaart." Wel liet hij met een knipoog weten: "Voor alle partijen.. gelukkig ben ik geen bondscoach."

Van den Brink zal het EK voetbal te volgen in Australië:"Het EK zal ik wel weer ergens 's nachts in onze woonkamer volgen. Net als met het WK verblijf ik dan in Australië en dan zijn de wedstrijden 's nachts. Helaas mis ik dan het echte oranje gevoel, aangezien het hier niet leeft. Dat sjaaltje en shirtje wat m'n vrouw en ik dragen, maakt nog iets goed."

Perth Glory-speler Bas van den Brink: "Oranje moet dit EK beloond worden"

De speler van Perth Glory verwacht Duitsland als eindwinnaar: "Door de manier waarop Nederland is verslagen. Maar ik hoop natuurlijk op Nederland. Ze hebben tot nog toe geweldige prestaties geleverd en het zou mooi zijn als ze daarvoor beloond worden."

Gevraagd naar zijn grootste EK-ervaring tot nu toe, neemt ook Van den Brink ons mee terug naar het EK van 1988. "Marco van Basten, 1988... Lijkt me duidelijk waarom", aldus Van den Brink. Op de vraag welk advies hij de bondscoach mee zou kunnen geven, antwoordde Van den Brink: "Ik wou dat ik hem advies kon geven, maar ik denk dat hij een betere kijk op het spel heeft dan ik. Geen advies, wel geluk."

Robin van Persie of Rafael van der Vaart zijn spelers waarvan Van den Brink hoopt dat ze speler van het toernooi worden. "Van beide spelers kan ik onwijs genieten", aldus de verdediger. Een speler die potentie toont om later in Oranje te schitteren, is een speler die bij de voorlopige Oranje-selectie zit. "Luciano Narsingh", liet Van den Brink weten.

Mocht Van den Brink de kans hebben om een EK te spelen, dan zou hij het liefst Engeland treffen. "Engeland lijkt me gaaf, door de spelers en alle media daar om heen." Als laatst vroegen we hem één ding dat hij aan het EK zou mogen veranderen. "Camera's op de doellijn", aldus Van den Brink.