Amsterdam op voorsprong na treffer Taekema in verlenging

Amsterdam heeft de eerste wedstrijd in de finale om het landskampioenschap bij de mannen gewonnen. In het eigen Wagener Stadion verloeg de regerend landskampioen tegenstander Rottedam pas in de verlenging. Het werd 3-2.

In de reguliere competitie won Rotterdam twee keer na een doelpuntenfestijn van van Amsterdam. Nu hielden beide ploegen in de eerste finalewedstrijd hun kruit  lang droog. Amsterdam had het veldoverwicht en kreeg ook wat mogelijkheden, maar pas na bijna een half uur viel de eerste treffer. De aanvoerder van Amsterdam Taeke Taekema benutte zijn derde strafcorner van de wedstrijd en zorgde daarmee voor de verdiende 1-0 ruststand.

Na de rust ging het direct mis voor Amsterdam. Roderick Weusthof frommelde zich in kansrijke positie en verschalkte doelman Klaas Veering van dichtbij en maakte de 1-1. Vijf minuten na die gelijkmaker kregen de bezoekers nog drie opgelegde kansen, maar al deze pogingen werden door Veering onschadelijk gemaakt.

Rotterdam bleef in de twwede helft de gevaarlijkste ploeg. Een kwartier voor tijd was de doelman van Amsterdam kansloos toen Robert Van der Horst  de vijandelijke cirkel bestormde. Op een fraaie manier zette de international de gasten op een 1-2 voorsprong. Rotterdam kon niet lang genieten van de voorsprong, want direct na de tegentreffer trok Amsterdam ten aanval. Valentin Verga snelde langs de achterlijn richting het doel en haalde daar vanuit een kansloze positie het maximale resultaat toen hij door de de inglijdende doelman Pirmin Blaak werd getorpedeerd. Het resultaat was een strafbal voor Amsterdam. Taekema benutte dit buitenkansje en maakt de 2-2.

In de spectaculaire slotfase trad Veering nog twee keer op als redder en sleepte Taekema nog een corner tegen de paal, maar gescoord werd er niet meer, waardoor er verlengd moest worden. In de eerstep periode van de verlening was Amsterdam de betere ploeg, maar het leek er niet op dat er gescoord zou worden. Tot Klaas Vermeulen twee seconden voor tijd een strafbal verdiende. Opnieuw nam Taekema plaats achter de bal en opnieuw scoorde hij de beslisende treffer.

Zaterdag is het tweede duel om de landstitel in Rotterdam. Mocht Rotterdam winnen volgt er zondag een beslissend duel eveneens in Rotterdam.