[F1] Uitslag Grand Prix van Monaco

Mark Webber heeft de Grand Prix van Monaco op zijn naam geschreven. De Australiër bleef in de straten van het Prinsdom met de Red Bull de Mercedes van Nico Rosberg en de Ferrari van Fernando Alonso voor. Alonso leidt nu het wereldkampioenschap, met een kleine voorsprong op Vettel en Webber.

Mark Webber mocht van poleposition vertrekken nadat de Australiër achter Michael Schumacher in de kwalificatie de tweede tijd had gereden. Schumacher liep in de vorige race in Spanje op tegen een straf van vijf startplaatsen, waardoor hij vanaf de zesde stek moest vertrekken.

De beste start was voor Webber die meteen goed wegkwam voor Rosberg, Lewis Hamilton, Fernando Alonso, Felipe Massa en Sebastian Vettel. Grootste slachtoffer was Romain Grosjean die vanaf de vierde startpositie aangetikt werd door Schumacher die zelf terugviel naar de achtste plaats. Een herhaling van de start liet zien dat Grosjean tegen Alonso botste en naar links ging waar Schumacher op dat moment al reed.

Achter deze crash vond een tweede crash plaats waarbij Williams-coureur Pastor Maldonado tegen de achterzijde van HRT-rijder Pedro de la Rosa aanknalde. De Williams viel met een kapotte voorvleugel uit, terwijl ook de HRT-rijder met een kapotte achtervleugel de pits in moest. Verder reed Sauber-coureur Kamui Kobayashi tegen de McLaren van Jenson Button aan die terugviel naar de veertiende plaats, achter de Caterham van Kovalainen.

Het veld werd na drie ronden weer vrijgegeven, waarbij Webber Rosberg in zijn spiegels had zitten. Alonso probeerde Hamilton te pakken, maar de Spanjaard slaagde niet in zijn opzet, waardoor hij Massa vlak achter zich had zitten. Terwijl Kobayashi al snel met schade op moest geven kwam het bericht naar buiten dat het incident in de eerste bocht onderzocht zou worden, omdat een aantal coureurs na de start de eerste bocht afgesneden zouden hebben. Er zouden echter geen straffen uitgedeeld worden.

Na elf van de 78 ronden werd duidelijk dat Webber een klein gaatje kon slaan met Rosberg en Hamilton hier weer enkele seconden achter zat. Achter de als vierde rijdende Alonso vormde zich een treintje dat zich uitstrekte tot de als negende rijdende Nico Hülkenberg. De enige inhaalactie die plaatsvond was de achteraan gestarte Perez die de zestiende plaats van Vergne afpakte, nadat laatstgenoemde bij de tunnel de chicane afstak toen Perez naast hem zat. Even later gebeurde hetzelfde toen Perez Glock inhaalde.

Ferrari leek in het begin van de race terrein prijs te moeten geven op de toppers, maar Alonso en Massa voerden na twintig ronden het tempo op en dichtten zo het gat met de concurrenten voor hen snel, terwijl de rijders achter hem afhaakten. De eerste die echt worstelde was Lotus-rijder Räikkönen op plaats zeven die Vettel moest laten gaan en een treintje achter zich kreeg. Rosberg kwam na 28 ronden als eerste binnen, waarna hij als zesde weer naar buiten kwam.

Webber volgde al snel, evenals Hamilton en Räikkönen. Dit gaf de leiding aan Alonso die de snelste sectortijden liet notren en direct hierna pitte om Hamilton te passeren. Deze truc lukte ruimschoots. Red Bull probeerde eenzelfde truc met Vettel die op zachte banden was gestart en langer doorreed dan iedereen vooraan. Webber leek het veld op te houden, terwijl Vettel ruim een seconde per ronde langzamer reed dan zijn teamgenoot en dat op nieuwere banden.

Räikkönen viel door zijn stop terug tot in het middenveld en ook werd hij verrast door Perez die de pits inging. Het kostte hem een plaats aan Hülkenberg, omdat de Fin bij de pitingang vol op de rem moest. Het kwam Perez op een straf te staan. McLaren-rijder Button bleef zelfs na zijn stop op plaats vijftien hangen, nog steeds achter de Caterham van Kovalainen.

Vettel kwam na 46 ronden als laatste van iedereen binnen. Hij kwam als vierde, vlak voor Hamilton weer naar buiten. Dit gaf Webber de leiding voor Rosberg, Alonso, Vettel, Hamilton, Massa, Schumacher, Vergne, Di Resta en Hülkenberg. De eerste zes lagen met nog dertig ronden te gaan vijf seconden uit elkaar. Alonso liet een klein gaatje met Rosberg vallen om zo zijn banden te sparen en mogelijk tegen het eind van de race nog iets te kunnen proberen. Verder naar achteren verrichte Kovalainen goed werd door dertiende te rijden en Button, Ricciardo en Perez voor te blijven.

De Mercedes van Schumacher kende achttien ronden voor het eind van de race een probleem, waardoor de Duitser per ronde veel tijd verloor en al snel Vergne voorbij moest laten en hem de zevende stek moest schenken. Schumacher gaf dan ook al snel op met een probleem.

Minder dan vijftien ronden voor de streep begon de verwachte regen langzaam te vallen, maar de coureurs leken er weinig last van te hebben. Rosberg voerde de druk op Webber op, terwijl ook de anderen aansloten. Vlak voor het einde van de race zette de regen door, maar naar binnen gingen de leiders niet.

Verder naar achteren probeerden zowel Button als Perez Kovalainen in te halen, maar beiden gingen in de rondte. Toro Rosso maakte de fout door Vergne binnen te halen voor intermediates terwijl het stopte met regenen. De Fransman belandde zo buiten de punten.

Omdat er niet meer ingehaald werd won Webber net als in 2010 de Grand Prix van Monaco. Hij werd de zesde verschillende winnaar dit jaar en bleef Rosberg en Alonso voor. De vierde plaats was voor Vettel die Hamilton, Massa, Di Resta, Hülkenberg, Räikkönen en Senna voorbleef.

Uitslag

Pos. Rijder Team Tijd
1 Mark Webber Red Bull 1:46:06.557
2 Nico Rosberg Mercedes +0.643
3 Fernando Alonso Ferrari +0.947
4 Sebastian Vettel Red Bull +1.343
5 Lewis Hamilton McLaren +4.101
6 Felipe Massa Ferrari +6.195
7 Paul di Resta Force India +41.537
8 Nico Hulkenberg Force India +42.562
9 Kimi Räikkönen Lotus +44.036
10 Bruno Senna Williams +44.516
11 Sergio Perez Sauber +1 Ronde
12 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +1 Ronde
13 Heikki Kovalainen Caterham +1 Ronde
14 Timo Glock Marussia +1 Ronde
15 Narain Karthikeyan HRT +2 Ronden
DNF Jenson Button McLaren +8 Ronden
DNF Daniel Ricciardo Toro Rosso +13 Ronden
DNF Charles Pic Marussia +14 Ronden
DNF Michael Schumacher Mercedes +15 Ronden
DNF Vitaly Petrov Caterham +63 Ronden
DNF Kamui Kobayashi Sauber +73 Ronden
DNF Pedro de la Rosa HRT +78 Ronden
DNF Pastor Maldonado Williams +78 Ronden
DNF Romain Grosjean Lotus +78 Ronden


Voorlopige coureursstand

Pos. Rijder Team Punten
1 Fernando Alonso Ferrari 76
2 Sebastian Vettel Red Bull 73
3 Mark Webber Red Bull 73
4 Lewis Hamilton McLaren 63
5 Nico Rosberg Mercedes 59
6 Kimi Räikkönen Lotus 51
7 Jenson Button McLaren 45
8 Romain Grosjean Lotus 35
9 Pastor Maldonado Williams 29
10 Sergio Perez Sauber 22
11 Paul di Resta Force India 21
12 Kamui Kobayashi Sauber 19
13 Bruno Senna Williams 15
14 Felipe Massa Ferrari 10
15 Nico Hulkenberg Force India 7
16 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 4
17 Michael Schumacher Mercedes 2
18 Daniel Ricciardo Toro Rosso 2
19 Heikki Kovalainen Caterham 0
20 Timo Glock Marussia 0
21 Charles Pic Marussia 0
22 Narain Karthikeyan HRT 0
23 Vitaly Petrov Caterham 0
24 Pedro de la Rosa HRT 0


Voorlopige constructeursstand

Pos. Team Punten
1 Red Bull 146
2 McLaren 108
3 Ferrari 86
4 Lotus 86
5 Mercedes 61
6 Williams 44
7 Sauber 41
8 Force India 28
9 Toro Rosso 6
10 Caterham 0
11 Marussia 0
12 HRT 0