[Groep A] Uitslag Rusland - Tsjechië

Rusland is Euro 2012 uitstekend begonnen met een ruime 4-1 overwinning op Tsjechië. Aangezien het andere duel in Groep A tussen Polen en Griekenland in 1-1 eindigde, gaat de ploeg van bondscoach Dick Advocaat na één speelronde aan de leiding.

Na het beginsignaal van scheidsrechter Howard Webb - hij floot twee jaar terug de WK-finale tussen Nederland en Spanje - had Rusland het direct lastig met de Tsjechen. Zo kopte Roman Hubnik uit een vrije trap maar net over het doel van de Russische doelman Vyacheslav  Malafeev. Na een klein kwartier spelen kwam Rusland wat onder de druk vandaan en dit resulteerde direct in een grote kans voor Alexandr Kerzhakov. Na goed voorbereidend werk van Andrei Arshavin en Roman Shirokov kreeg de Rus een goede schietkans, maar zijn schot ging voorlangs het doel van Petr Cech.

Een minuut later kreeg Kerzhakov opnieuw een grote kans. Ditmaal raakte hij met een kopbal de paal, maar uit de rebound wist Alan Dzagoev met een hard schot alsnog Cech te kloppen; 1-0. Nog geen vier minuten later speelde Kerzhakov zijn landgenoot Dzagoev prima vrij voor Cech, maar de Russische middenvelder verzuimde om zijn tweede doelpunt van de avond te scoren. De speler van CSKA Moskou plaatste de bal naast het Tsjechische doel.

De Tsjechen kwamen er na de Russische treffer minutenlang niet aan te pas, maar verschenen halverwege de eerste helft toch weer een paar keer voor het Russische doel. Toch waren het de Russen die halverwege de eerste helft verdiend op 2-0 kwamen. Met een prachtige diagonale pass weet Arshavin zijn landgenoot Shirokov te bereiken en hij wipte op zijn beurt de bal over Cech heen.

Ook na de 2-0 bleven de Russen de aanval zoeken en konden de Tsjechen niets anders doen dan verdedigen. De spaarzame Tsjechische aanvallen leverden nauwelijks gevaar op voor Malafeev. Na ruim een half uur spelen kreeg Kerzhakov zijn derde grote kans van de wedstrijd. Vanaf elf meter had hij veel ruimte om uit te halen, maar het schot van de aanvaller ging ruim over het doel van Cech. In de slotfase van de eerste helft nam de Russische aanvalsgolf wat af en kwamen de Tsjechen iets meer op de helft van de Russen. De ploeg van bondscoach Michal Bilek kon echter nauwelijks voor gevaar stichten en zodoende ging Rusland met een 2-0 voorsprong de rust in.

Roman Shirokov zet Rusland op 2-0, Petr Cech zit er verslagen bij (Foto: Pro Shots)

Ook na rust waren het de Russen die het overwicht hadden. Kerzhakov kreeg na een kleine vijf minuten opnieuw een grote mogelijkheid, maar de kansen leken niet besteed aan de spits. Hij schoot ruim naast het doel van Cech. In de 51ste minuut kwamen de Tsjechen, tegen de verhouding in, op 2-1. Met een schitterende steekpass wist Jaroslav Plasil het hart van de Russische verdediging te kloppen. De bal kwam bij Vaclav Pilar, die op zijn beurt Malafeev uitspeelde en de 2-1 binnenschoot. Het Tsjechische doelpunt zorgde ervoor dat het duel ineens veel meer op en neer golfde.

De Tsjechen roken bloed en gingen op jacht naar de gelijkmaker. Toch bleven de Russen het gevaarlijkst en na ruim een uur spelen was het niemand anders dan Kerzhakov die wederom een enorme kans kreeg. De spits werd knap vrijgespeeld door Arshavin, maar hij schoof de bal opnieuw naast het doel van Cech. Niet veel later was het diezelfde Kerzhakov die zich knap vrij wist te spelen, maar ook zijn zevende doelpoging van de wedstrijd belandde niet in het Tsjechische doel. Dit was reden genoeg voor Advocaat om reserve-spitsen Roman Pavlyuchenko en Pavel Pogrebnyak de dug-out uit te sturen. Eerstgenoemde loste twintig minuten voor tijd Kerzhakov af in de punt van de aanval.

Een kwartier voor tijd was Tsjechië dichtbij de gelijkmaker. Tomas Rosicky schoot hard op het doel van Malafeev, die met veel moeite de bal net voor de voeten van Milan Baros klem wist te pakken. De Russen waren echter niet onder de indruk en kwamen ruim tien minuten voor tijd via opnieuw Dzagoev zelfs op 3-1.  Op aangeven van Pavlyuchenko wist de middenvelder de bal hard achter Cech te schieten, die volledig kansloos was op de inzet.  Nog geen drie minuten later besliste Pavlyuchenko het duel definitief. Met een prachtige knal in de kruising liet hij Cech voor de vierde maal deze avond vissen; 4-1.