[Groep D] Uitslag Oekraïne - Zweden

Oekraïne heeft in de wedstrijd tegen Zweden uitstekende zaken gedaan. Het gastland kwam in de tweede helft op achterstand, maar door twee doelpunten van Shevchenko werden toch de felbegeerde drie punten gepakt; 2-1.

Oekraïne begon het duel tegen Zweden als de bovenliggende partij en kreeg via onder meer Konoplyanka en Shevchenko een paar kleine mogelijkheden. De Zweedse formatie zette daar een poging van Källström tegenover. Toch was de eerste grote kans via Ibrahimovic voor de Zweden. De aanvaller slaagde er echter niet in om de bal tot voor het doel te krijgen.

Na iets meer dan twintig minuten wedstrijd gaf Oekraïne wat gas, wat al snel in een fraaie kans voor Shevchenko resulteerde. Ook Voronin was dichtbij het doel van Isaksson, maar kwam net een teen te kort om de bal te raken. Zweden deed via Toivonen ook een poging, maar Pyatov reageerde alert. Ook in de slotfase van de eerste helft waren er kansen over en weer. Shevchenko en Ibrahimovic slaagden er echter niet in om de openingsgoal op hun naam te schrijven. Bij rust was het dan ook 0-0.

Källström in duel met Tymoshchuk (Foto: Pro Shots)

Toch waren het de Zweden die vlak na het begin van de tweede helft op voorsprong kwamen. Källström kreeg de bal tot bij Ibrahimovic die deze alleen nog maar in het doel hoefde te tikken. De verdediging van Oekraïne ging hier overigens niet vrijuit, aangezien de voorzet van Toivonen niet goed werd verwerkt.

Zweden kon overigens niet lang van de voorsprong genieten. Enkele minuten later stond het weer gelijk door een fraaie goal van Shevchenko. De aanvaller werd door Yarmolenko bediend en schoot vervolgens onberispelijk raak. Niet veel later explodeerde het stadion in Kiev, nadat Shevchenko zijn tweede goal van de wedstrijd liet aantekenen. De aanvaller van Oekraïne bleek in de lucht sterker te zijn dan Ibrahimovic en liet Isaksson kansloos.

In het vervolg ging Zweden driftig op zoek naar een gaatje in de Oekraïnese defensie, maar slaagde daar nauwelijks in. Het gastland had zijn zaakjes goed op orde. Toch kwam Ibrahimovic er uiteindelijk door en kreeg de bal bij Elm. De Zweed slaagde er echter niet in om het object hoogte te geven, waardoor Pyatov de poging al snel onschadelijk kon maken.

Shevchenko (r) werd uiteindelijk de held van de avond (Foto: Pro Shots)

Zweden bleef het in de resterende tijd wel proberen en was via onder meer Ibrahimovic, Elm, Mellberg en invaller Elmander nog dichtbij de gelijkmaker, maar Pyatov stond telkens zijn mannetje en hield zijn ploeg in de wedstrijd. Oekraïne kwam via Nazarenko ook in de buurt van het Zweedse doel, maar scoorde niet meer. Het is voor Oekraïne dus een uitsekend begin van hun eerste EK voetbal, dat ook nog eens in eigen land wordt georganiseerd.