AZ lost laatste schulden af

AZ Alkmaar bevindt zich niet meer in de rode cijfers. Drie jaar na het failliet van Dirk Scheringa's DSB-bank heeft de club alle schulden af weten te betalen.

Tijdens het seizoen 2009/2010 stortte het sprookje van AZ-eigenaar Dirk Scheringa plotseling in. De sympathieke zakenman bleek wurgcontracten te hebben uitgedeeld, nieuws dat snel werd gevolgd door het faillisement van zijn DSB-bank. AZ belandde hierdoor in de schulden en kwam onder curatele te staan. Algemeen directeur Toon Gerbrands stond voor de loodzware taak de club er weer bovenop te helpen.

Daarin lijkt hij nu te gaan slagen. Vrijdag zette hij zijn handtekening onder een laatste rekening die nog moest worden betaald. "Voor AZ is dit een historische dag", aldus Gerbrands. "Niemand had kunnen denken dat na het historische dieptepunt van drie jaar geleden, we er nu weer helemaal boven op zouden zijn." Eerder werd verwacht dat de Alkmaarders niet voor 2013 uit de schulden zouden zijn.

Ondanks het feit dat AZ nu geen schulden meer heeft, mist het nog altijd de steun van een kapitaalkrachtige partij als de DSB-bank van Scheringa. Hierdoor moet de club inventief blijven in de zoektocht naar nieuwe versterkingen.