De Haan: "Buitenspelers lieten rest in de steek"

Foppe de Haan heeft tegenover NUsport geen goed woord over voor de prestaties van het Nederlands elftal tijdens het afgelopen EK. De Fries vindt dat de spelers zich niet voor elkaar wilden opofferen en ook klopten de verhoudingen binnen het elftal volgens hem niet.

"Het team functioneerde niet en als dat gebeurt, dan vallen de mindere spelers meteen door de mand. De verdedigers werden op het WK meegezogen met de rest. Nu waren ze machteloos. Ik vind dat vooral de buitenspelers de rest in de steek hebben gelaten. Misschien dat Ibrahim Afellay het nog niet kon belopen. Maar die liet de hele tijd Jetro Willems aan zijn lot over. Help je die jongen, dan staat hij niet de hele tijd tegenover twee man."

"Hetzelfde gold voor Arjen Robben, die Gregory van der Wiel aan zijn lot overliet. Op het middenveld kwamen ze er telkens eentje tekort. Wesley Sneijder denkt ook voor tachtig procent aanvallend. Zo kom je dus altijd in de problemen. Van Marwijk heeft het geprobeerd te repareren. Tegen Portugal maande hij Robben mee te verdedigen. Kreeg je het 'houd je bek'-incident. Dat zei veel."

De voormalig coach van sc Heerenveen en voormalig bondscoach van Jong Oranje vindt dat Bert van Marwijk er verstandig aan heeft gedaan om toe te geven dat hij gefaald heeft. "Vond ik moedig van hem, dat hij dat durfde toe te geven. Het was natuurlijk wel een 'hell of a job' waar hij voor stond." Van Marwijk stapte dan ook op om de weg vrij te maken voor zijn opvolger die de rijen weer gesloten moet krijgen.