[Tour] Etappe van vandaag

Vandaag vindt de dertiende etappe plaats in de Tour de France. Het peloton start op de Franse nationale feestdag in Saint-Paul-Trois-Châteaux en de finish ligt 217 kilometer verderop in Le Cap d’Agde.

Saint-Paul-Trois-Châteaux
De startplaats Saint-Paul-Trois-Châteaux ligt in het departement van de Drôme. Het plaatsje heeft niet eens 10.000 inwoners. Het bekendste gebouw van Saint-Paul-Trois-Châteaux is de kathedraal van het dorp, een katholieke kathedraal die stamt uit de vierde of zesde eeuw.

Het is nog niet zo lang geleden dat de Tour Saint-Paul-Trois-Châteaux aandeed. Vorig jaar was de plaats voor het eerst gastheer van de Tourcaravaan, toen de zestiende etappe er van start ging. Die etappe ging over het middengebergte naar Gap, waar Thor Hushovd zegevierde.

Le Cap d’Agde
De aankomstplaats is een stuk bekender dan de startplaats van vandaag. Le Cap d’Agde is een beroemde badplaats, waar veel mensen hun vakantie al een keer hebben doorgebracht. Met de vele stranden, waterparken - en naaktstranden voor de liefhebbers - is er genoeg te doen voor de vakantiegangers.

De laatste keer dat Le Cap d’Agde in het parcours was opgenomen, was in 2009. Toen werd het peloton in de kustplaats op gang geschoten voor een rit die gewonnen werd door Thomas Voeckler.

Etappebeschrijving 
Na een reeks van bergetappes en andere lastige ritten volgt voor het peloton eindelijk weer een rustige dag. De 217 kilometer lange rit richting de kust lijkt een uitermate goede gelegenheid voor de sprinters om hun snelle benen nog eens te laten zien, nadat ze ruim een week lang geen kans hebben gehad. Het parcours zal geen obstakel zijn, want behalve de steile Mont Saint Clair op 23 kilometer van de streep zijn er geen hindernissen te vinden. Wel kan de wind een rol van betekenis spelen in het open stuk langs de kust.

De vraag is of er nog sprintersploegen gaan rijden. Sagan staat door de puntenstraf van Goss gisteren een inmiddels een straatlengte voor in het puntenklassement. Voor het puntenklassement hoeven de ploegen het niet te doen, dus het doel is alleen een ritzege. Het werk zal dan waarschijnlijk volledig op de schouders van Orica-GreenEdge en Lotto-Belisol komen te liggen. Daardoor bestaat er ook een kans dat weer een vluchtersgroep wegblijft tot aan de streep. Let op Le Quatorze Juillet op de Fransen!

Profiel
 
Overzicht en bergprofiel etappe 13 Tour de France 2012 (Bron: letour.fr) 


Algemeen klassement na twaalfde etappe

# Naam Ploeg Tijd
1 Bradley Wiggins (GBr) Team Sky 54.34.33
2 Chris Froome (GBr) Team Sky + 2.05
3 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas + 2.23
4 Cadel Evans (Aus) BMC + 3.19
5 Jurgen Van den Broeck (Bel) Lotto-Belisol + 4.48
6 Haimar Zubeldia (Spa) RadioShack-Nissan-Trek + 6.15
7 Tejay van Garderen (VS) BMC + 6.57
8 Janez Brajkovic (Slo) Astana + 7.30
9 Pierre Rolland (Fra) Europcar + 8.31
10 Thibaut Pinot (Fra) FDJ-BigMat + 8.51
27 Laurens ten Dam (Ned) Rabobank + 31.41

FOK!sport favorieten voor de etappe
***** André Greipel
**** Mark Cavendish
*** Matthew Goss
** Peter Sagan
* Een Fransman