[US Open] Middelkoop door, vrouwen onderuit

Tennisser Matwé Middelkoop heeft de tweede ronde van het kwalificatietoernooi op de US Open bereikt. De Bredanaar, zelf 276e van de wereld, klopte de 115 plaatsen hoger gerangschikte Tsjech Jan Hernych: 7-6 (4), 3-6 en 6-4. Richel Hogenkamp en Bibiane Schoofs gingen gelijk onderuit, waardoor het aantal vrouwelijke Nederlandse deelnemers aan het vierde grandslamtoernooi op drie blijft.

Middelkoop brak Hernych direct twee keer en kwam op 4-1. Daarna kwam de Tsjech echter terug en was een tiebreak nodig. De Nederlander had daarin steeds een kleine voorsprong en won met 7-4. Een vroege break in het tweede bedrijf hielp Hernych terug in de wedstrijd, maar in de derde set sloeg Middelkoop juist vroeg toe. Die break gaf hij niet meer uit handen.

Hogenkamp verloor van de Servische Aleksandra Krunic met 4-6, 6-2 en 2-6. Hogenkamp verloor de eerste drie games, maar kwam terug tot 4-4. Toen liet ze Krunic, die met haar 173e plaats op de wereldranglijst dertig plaatsen hoger staat dan de Doetinchemse, toch weer weglopen.

In de tweede set stelde Hogenkamp orde op zaken en met een vroege break leek ze ook in het derde bedrijf goed op weg. Via drie breaks sleepte krunic de partij echter alsnog uit het vuur.

Schoofs, die eigenlijk aan de als negende geplaatste Olivia Rogowska gekoppeld was, moest in plaats van de Australische Catalina Castano bevechten. De Colombiaanse vervangster van Rogowska bleek een maatje te groot: 4-6 en 4-6.