Australian Open verandert prijzengeld mogelijk

Toernooidirecteur Craig Riley van de Australian Open kan zich vinden in kritiek van tennissers op de verdeling van het prijzengeld. Riley is van mening dat er een andere structuur moet komen, zodat meer spelers van de sport kunnen leven. Dat zegt hij maandag in een interview met Bloomberg.

De tennissers van de ATP Tour zouden dreigen met een boycot van de Australian Open, omdat ze meer prijzengeld willen zien voor spelers die al vroeg in het toernooi worden uitgeschakeld en veel geld kwijt zijn aan reis- en verblijfskosten.

Op Roland Garros en Wimbledon werd het prijzengeld dit jaar verhoogd voor de eerste ronden. Daar ziet Riley, die verwacht dat alle spelers gewoon van de partij zijn in Melbourne, echter geen structurele oplossing in. "Niet-fitte spelers willen dan mogelijk toch op de baan stappen, waarmee je blessures in de hand werkt."

Riley komt dinsdag met de directeuren van de andere drie grandslamtoernooien bijeen en wil dan naar een oplossing zoeken. "Het doel is dat ook spelers die tussen plaats tachtig en tweehonderd staan op de wereldranglijst een goede carrière kunnen hebben. Momenteel moet je zo rond de honderdste plek staan om alleen al quitte te draaien."